Turmericul, cât de eficient este în tratarea cancerului

Un studiu recent investighează dacă turmericul poate fi util pentru tratarea cancerului. Autorii concluzionează că ar putea fi, dar rețineți că există multe provocări de depășit înainte de a ajunge la uz clinic.  

Turmericul este un membru al familiei ghimbirului. Originar din India și Asia de Sud-Est, oamenii au folosit rădăcina de turmeric pentru a-și aromatiza mâncarea de mii de ani.

Istoric, oamenii au asociat turmericul cu proprietăți vindecătoare. Recent, popularitatea sa a crescut, cu toate acestea, la fel ca în cazul multor lucruri din viață, realitatea se potrivește foarte rar.

Produsul chimic din turmeric care interesează cel mai mult cercetătorii medicali este un polifenol numit diferuloylmetan, care este mai frecvent numit curcumină. Majoritatea cercetărilor asupra potențialelor puteri ale turmericului s-au concentrat asupra acestei substanțe chimice, notează Medical News Today.

Turmericul vindecător?

De-a lungul anilor, cercetătorii au folosit curcumina într-o serie de simptome și afecțiuni, inclusiv inflamație, sindrom metabolic, artrită, boli hepatice, obezitate și boli neurodegenerative, cu diferite niveluri de succes.

Mai presus de toate, însă, oamenii de știință s-au concentrat pe cancer. Potrivit autorilor studiului, din cele 12.595 de lucrări pe care cercetătorii le-au publicat despre curcumină între 1924 și 2018, 37% se concentrează asupra cancerului.

În recenzia actuală, care figurează în revista Nutrients, autorii s-au concentrat în principal pe căile de semnalizare celulară care joacă un rol în creșterea și dezvoltarea cancerului și modul în care turmericul le-ar putea influența.

Tratamentul pentru cancer s-a îmbunătățit mult în ultimele decenii, dar mai există o cale lungă de mers înainte de a putea bate cancerul. După cum notează autorii, „căutarea de medicamente inovatoare și mai eficiente" este încă o muncă vitală.

în revizuirea lor, oamenii de știință au acordat o atenție deosebită cercetărilor pe cancer de sân, cancer pulmonar, cancere ale sângelui și cancere ale sistemului digestiv.

"Curcumina reprezintă un candidat promițător ca un medicament anticancer eficient pentru a fi utilizat singur sau în combinație cu alte medicamente", concluzionează autorii studiului.

Conform recenziei, curcumina poate influența o gamă largă de molecule care joacă un rol în cancer, inclusiv factori de transcripție, care sunt esențiali pentru replicarea ADN-ului; factori de creștere; citokine, care sunt importante pentru semnalizarea celulară; și proteine apoptotice, care ajută la controlul morții celulare.

Provocările rămân

Pe lângă discuțiile din jurul influenței moleculare ale curcuminei asupra cancerului, autorii abordează, de asemenea, problemele posibile cu utilizarea curcuminei ca medicament.

De exemplu, ei explică că dacă o persoană ia curcumină oral - de exemplu, organismul o descompune rapid în metaboliți. Ca urmare, este puțin probabil ca orice ingredient activ să ajungă la locul unei tumori.

Având în vedere acest lucru, unii cercetători încearcă să proiecteze modalități de a livra curcumina în organism și de a o proteja de suferirea metabolizării. De exemplu, cercetătorii care au încapsulat substanța chimică în cadrul unei nanoparticule proteice au notat rezultate promițătoare în laborator și la șobolani.

Deși oamenii de știință au publicat numeroase lucrări despre curcumină și cancer, este nevoie de mai multă muncă. Multe dintre studiile din revizuirea curentă sunt studii in vitro, ceea ce înseamnă că cercetătorii le-au efectuat în laboratoare folosind celule sau țesuturi. Deși acest tip de cercetare este vital pentru înțelegerea intervențiilor care pot sau nu influența cancerul, nu toate studiile in vitro se traduc la om.

Relativ puține studii au testat proprietățile anticancerului ale curcuminei la om, iar studiile la om care au avut loc, au fost la scară mică. Cu toate acestea, în afară de dificultățile și datele limitate, curcumina are încă potențial de tratament anticancer.

Oamenii de știință continuă să lucreze la problemă. De exemplu, autorii menționează două studii clinice care sunt în desfășurare, ambele având drept scop „evaluarea efectului terapeutic al curcuminei asupra dezvoltării cancerului de sân primar și metastatic, precum și estimarea riscului de evenimente adverse".

Ei se referă, de asemenea, la alte studii în curs la om care evaluează curcumina ca tratament pentru cancerul de prostată, cancer de col uterin și noduli pulmonari, printre alte boli.

Autorii spun despre curcumina că face parte din „cel mai promițător grup de compuși naturali bioactivi, în special în tratamentul mai multor tipuri de cancer". Cu toate acestea, lauda lor pentru curcumina ca erou anticancer este temperată de realitățile pe care le-a descoperit recenzia lor și își încheie hârtia pe o notă joasă:

"[C] urcumina nu este lipsită de reacții adverse, cum ar fi greață, diaree, cefalee și scaun galben. Mai mult, a arătat o biodisponibilitate slabă datorită absorbției scăzute, metabolismului rapid și eliminării sistemice care limitează eficacitatea sa în Tratamente. Sunt necesare studii suplimentare și studii clinice la om pentru a valida curcumina ca agent anticancer eficient. "

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel