Știai că grădina, balconul sau spațiul tău verde îți poate influența direct starea de bine?

gradina - FOTO: Freepik
Multe persoane pot confirma că se simt mai bine fără să poată explica cum atunci când se află într-un spațiu verde, în grădină sau balcon.

Cu toții ne dorim această stare de bine cât mai mult în viețile noastre, de aceea micile trucuri de amenajare, de exemplu un șezlong gradină confortabil poate face mare diferență.

Îți place să grădinărești sau să fii în natură?

Fie că te bucură să fii implicat direct în grădinărit, fie să admiri plantele sau verdele grădinii - se pare că face parte din condiția umană să fim în relație cu natura.

Sunt studii care afirmă că recuperarea după boli este mai rapidă în spațiile unde sunt copaci sau grădini verzi. Doar câteva plante pot face minuni.

Se pară că aceste studii dovedesc că timpul petrecut în natură influențează pozitiv chimia creierului și eliberează stresul. Se întâmpla asta prin distragerea atenției de la lucrurile care necesită făcute de zi cu zi- și care duc la epuizare fizică și mentală. Distragerea aceasta funcționează pentru orice tip de grădină- mare sau mică- naturală sau un balcon, un parc sau un colțișor verde, o poieniță sau o casuță de grădina.

Copacii sunt cu adevărat importanți- timpul petrecut între aceștia reduce stresul, scade tensiunea sanguină, crește concentrarea și stimulează starea de bine.

Beneficiile grădinăritului

A îngriji plantele ne cultivă instinctul de grijă și de protecție, sentimentul că facem ceva benefic iar stima de sine poate crește în urma acestui efort.

Iată și alte beneficii:

- Sănătatea inimii

- Flexibilitate, putere și dexteritate

- Expunerea la soare aduce un aport de vitamina D și contribuie la starea de bine

- Îmbunătățește echilibrul

- Reduce durerea și susține recuperarea după operații și alte intervenții medicale

- Contribuie la mușchi și oase mai puternice în urma efortului.

Cum să-ți amenajezi grădina sau balconul

Poate ne este greu să ne exprimăm verbal cum ne-ar plăcea să arate grădina sau balconul- însă sunt câteva aspecte de luat în calcul- care pot contribui ușor la starea de bine.

- Ține cont de împărțirea spațiului încât să fie ușor de explorat: pot fi plante de diferite dimensiuni, materiale și texturi care atrag atenția și stimulează emoțional. Orice astfel de detaliu contribuie la deconectarea minții și la focusul pe bucurie și relaxare.

- Frumusețea să fie în centru: ne dorim ca balconul, terasa sau grădina să ne deconecteze de la grijile zilelor și să uităm de ele chiar și pentru un moment. Un spațiu amenajat frumos ne poate purta cu ușurință într-o stare de bine.

- Să ne răsfețe simțurile: simțurile pot fi foarte puternice și să ne conecteze cu diferite amintiri sau să ne facă să ne scufundăm cu totul în aerul și aroma plantelor și florilor. Alege acele plante care te invită să petreci cât mai mult timp în compania lor.

- Ține cont și de culori: tonurile reci pot avea efect de calmare și relaxare asupra minții, așa că include-le în grădina ta. Este demonstrat că verdele necesită un timp de adaptare minim asupra ochiului- așa că este de la sine înțeles de ce relaxează așa ușor.

Acestea sunt câteva trucuri ușor de pus în practică pentru a te bucura de spațiul tău verde oricând îți dorești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel