Scleroza multiplă, simptome confundate cu accident vascular cerebral

Scleroză multiplă
Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică care dăunează nervilor din măduva spinării și creierului, precum și nervilor optici. Scleroza înseamnă cicatrizare, iar persoanele cu SM dezvoltă multiple zone de țesut cicatricial ca răspuns la leziunile nervoase. În funcție de locul în care se produce distrugerea, simptomele pot include probleme cu controlul muscular, echilibrul, viziunea sau vorbirea.

Mai mult de jumătate dintre persoanele cu SM întâmpină o problemă de vedere denumită nevrita optică. Această inflamație a nervului optic poate determina încețoșarea vederii, pierderea culorii, durere oculară sau orbire, de obicei la un singur ochi. Problema este de obicei temporară și tinde să se îmbunătățească în câteva săptămâni. În multe cazuri, aceste probleme sunt primul semn al bolii.

Deși mai puțin frecvente decât problemele de vedere, unii oameni cu SM au un discurs nesigur. Acest lucru se întâmplă atunci când SM afectează nervii care poartă semnalele de vorbire din creier. Unii oameni au, de asemenea, probleme de înghițire. Leziunile nervoase pot provoca: slăbiciune la un braț sau la un picior, amorţeală, pierderea șoldului și spasme musculare. Aceste simptome pot duce la dificultate la mers.

Accident vascular cerebral vs. Scleroză multiplă

Pacienții cu SM pot avea pierderi ușoare de memorie sau probleme de concentrare. Majoritatea persoanelor care suferă de această boală prezintă, de asemenea, o anumită pierdere a controlului vezicii urinare, deoarece semnalele între creier și vezică sunt întrerupte. În cele din urmă, oboseala este o problemă obișnuită, chiar și după un somn bun.

Confuzia, discursul neclar și slăbiciunea musculară pot fi simptome ale sclerozei, dar pot fi, de asemenea, semne de accident vascular cerebral. ,,Oricine care brusc are probleme de a vorbi sau de a-și mișca membrele ar trebui să fie dus la camera de gardă imediat. Tratarea unui accident vascular cerebral în primele ore oferă cele mai bune șanse de recuperare reușită”, susțin medicii de la WebMD.com.

Ce cauzează SM?

Cauzele SM rămân misterioase, dar medicii spun că este mai frecventă în regiuni aflate departe de ecuator, inclusiv în Scandinavia și în alte părți ale Europei de Nord. Aceste zone primesc mai puțină lumină solară, deci unii cercetători cred că vitamina D ("vitamina soarelui") poate fi implicată. Cercetările sugerează o posibilă legătură între deficitul de vitamină D și tulburările autoimune, dar studiile sunt în desfășurare. Genetica par a juca un rol, de asemenea. Boala este de cel puțin de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, caucazieni par să fie cel mai expuși riscului. Șansele de a dezvolta această afecțiune sunt cele mai ridicate la vârste între 20 și 50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel