Rapoartele mamografice asupra densității sânilor nu sunt eficiente pentru toate femeile

Un nou studiu sugerează că notificările acordate de stat pe rapoartele mamografice destinate să informeze femeile despre riscurile de sănătate legate de densitatea sânului nu sunt formulate în mod eficient.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale și New York, a descoperit că, deși legile privind notificarea densă a sânului (DBN) au ajutat unele femei să înțeleagă că le-a crescut densitatea sânilor, acele femei nu aveau mai multe șanse să știe că densitatea mamară este asociată cu o creștere mai mare riscul de cancer de sân sau că sânii densi limitează capacitatea mamografiilor de a detecta cancerul. Constatarea a fost deosebit de pronunțată pentru femeile cu studii superioare sau medii, notează Eurekalert.

Studiul apare în Journal of General Internal Medicine.

"Stim ca femeile cu mai putina educatie au mai putine sanse sa primeasca screeningul si tratamentul cancerului de san de inalta calitate", a declarat autorul senior Cary Gross, M.D., profesor de medicina Yale si membru al Yale Cancer Center. Studiul nostru subliniază un mecanism potențial pentru această diferență. Asigurarea faptului că notificările sunt scrise într-un limbaj simplu poate contribui la îmbunătățirea înțelegerii densității sânilor pentru toate femeile.

Treizeci și opt de state au adoptat legi DBN. Criticii legilor au ridicat îngrijorarea că ar putea crește anxietatea femeilor cu privire la apariția cancerului de sân. Au existat, de asemenea, îngrijorări cu privire la lizibilitatea limbajului folosit în notificări. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a anunțat recent o propunere de extindere a cerințelor DBN la toate instalațiile mamografice.

Pentru noul studiu, cercetătorii au examinat 1.928 de femei din toată țara. Ei nu au gasit nici o diferenta in anxietatea legata de cancerul de san intre femeile din DBN si non-DBN. Femeile din statele DBN aveau mai multe șanse să știe dacă le-a crescut densitatea sânilor, dar numai atunci când acele femei aveau un nivel de educație mai mare decât un liceu.

„Scopul acestor legi nu este îndeplinit", a declarat Kelly Kyanko, M.D., prim-autor al studiului din NYU. „Femeile care au trăit în state cu legi DBN nu au fost mai predispuse să înțeleagă implicațiile densității sânilor - faptul că sânii densi însemnau că aveau un risc crescut de cancer de sân. ."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel