Proteste medici. Sindicatul Promedica, USMR – Alianța Medicilor și Federația Hipocrat anunță că mâine declanșează grevă japoneză

Sindicatul Promedica, USMR – Alianța Medicilor și Federația Hipocrat anunță că mâine declanșează grevă japoneză, pentru a trage un puternic semnal de alarmă Guvernului și reprezentanților Ministerului Sănătății cu privire la la o serie de nemulțumiri pe care le au în urma ultimelor prevederi anunțate săptămâna aceasta. 

Printre nemulțumirile sindicaliștilor și motivele care îi determină pe medici să declanșeze grevă japoneză se numără:

Reducerea bugetului alocat sistemului de sănătate;

Lipsa unei dezbateri a bugetului

Reducerea veniturilor tuturor angajaților din sistemul de sănătate prin limitarea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare și interzicerea cumulului pensie – salariu la stat.

"Bugetul alocat sănătății scade cu 22,83%. În România, cheltuielile pentru sănătate sunt mai mici decât în orice altă țară din UE! Propunerea de buget a noului Guvern vine cu vești proaste pentru sistemul de sănătate! Ministerul Sănătății ar urma să primească mai puțin cu 22,83%. Nu tolerăm în nici un fel această situație și solicităm audiență la ministrul sănătății!", au transmis sindicalistii printr-un comunicat de presa.

Cheltuieli din sănătate sunt la nivel minim istoric

Mai mult, acestia spun ca medicii și pacienții nu trebuie să accepte această decizie, având în vedere că în România, cheltuielile pentru sănătate sunt mai mici decât în orice altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017, comparativ cu media UE de 9,8 %), conform celui mai nou raport al Comisiei Europene.

"Cheltuielile în ceea ce privește sănătatea au atins un nivel minim istoric și sunt mult sub nivelul celor din oricare altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017 față de media UE de 9,8 %). Subfinanțarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populației. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi pe măsură ce populația îmbătrânește, iar baza de resurse se diminuează. Consecința cea mai gravă a scăderii bugetului? În România speranța de viață este cu aproape șase ani sub media UE! Medicii pleacă!
Mai mult, Guvernul a aprobat în ședința de ieri proiectul de lege privind modificarea OUG 114, prin care printre care interzicerea cumulului pensie-salariu la stat și se limitează sporul pentru condiții vătămătoare pentru bugetari". se arată în comunicat.

Ionel Dancă, purtătorul de cuvant al Guvernului, a anunțat miercuri că Executivul a adoptat un proiect de lege pentru corectarea unor prevederi din OUG și pentru completarea unor acte normative.

"Asfel ca sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare a fost regândit. Sporul poate fi de 25% din salariul minim brut pe țară (circa 500 de lei). Așa se elimină discriminările între angajați. În condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, angajații trebuie să beneficieze de același spor, raportat la salariul minim brut. Deci nu se mai raportează la salariul de bază, ci e procent fix din salariul minim brut;
S-a decis interzicerea cumulului pensie – salariu la stat. Angajații din educație și sănătate care au și pensie pot opta pentru pensie sau pentru salariu. Nu există un risc în acest moment pentru blocarea sistemelor de educație sau de sănătate. Datele care stau la baza expunerii de motive indică circa 15.000 de persoane în această situație.
Deficitul de forță de muncă în sănătate este critic. Scăderea veniturilor va determina creșterea exodului personalului medical!
Aceste măsuri vor duce la scăderea tuturor salariaților din sistemul de sănătate, iar consecința va fi decizia de a pleca din țară și a lucre în sisteme de sănătate unde munca este respectată și remunerate pe măsură. Atragem atenția asupra faptului că deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa", explică sindicaliștii.

Sindicaliștii Promedica amintesc și faptul că în 2018, guvernul a abordat această problemă printr-o ordonanță de urgență care prevedea creșteri salariale substanțiale și rapide, în urma căreia salariile medicilor din spitalele publice au crescut de peste două ori.

"Ordonanța a fost adoptată ca urma protestelor personalului medical.  Dacă veniturile personalului medical scad vom ieși din nou în stradă! Nu acceptăm un buget fără dezbatere. Democrația înseamnă dezbatere! Mai mult, ne dorim să atragem atenția asupra unui lucru extrem de grav – lipsa dezbaterii bugetului. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când bugetul nu se dezbate. Democrația înseamnă dezbatere! Nu putem lupta împotriva dictaturii omorând democrația. Bugetul trebuie dezbătut.", au spus sindicalistii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel