Poluare atmosferică în Iran: Şcolile au fost închise în mai multe oraşe ale ţării

Autorităţile iraniene au decis duminică închiderea şcolilor în capitala Teheran şi în alte oraşe din ţară, în urma unei poluări atmosferice care a depăşit pragul de risc pentru sănătate, relatează AFP.

La Teheran, un nor gros acoperă capitala de mai multe zile, care face total invizibile culmile muntelui Alborz ce străjuie capitala. Sâmbătă ,norul s-a extins şi peste văile aflate la peste 20 de km nord de capitală, notează Agerpres. 

Decizia de închidere a şcolilor în capitală a fost anunţată de viceguvernatorul provinciei Teheran, Mohammad Taghizadeh, după poluarea care a atins un prag "nociv pentru grupurile de persoane vulnerabile", notează agenţia Irna. Şcolile ar putea rămâne închise şi luni.

Autorităţile au recomandat vârstnicilor, copiilor şi persoanelor cu dificultăţi respiratorii să rămână în casă. Practicarea activităţilor sportive în aer liber nu este de asemenea recomandată.

Potrivit Irna, şcolile au fost închise şi în provincia Alborz, limitrofă cu Teheranul, precum şi în oraşele Qom şi Arak, din centrul Iranului.

Potrivit municipalităţii, concentrarea de particule fine (PM2,5) a atins la mijlocul zilei de duminică 145 micrograme pe metru cub, depăşind 165 micrograme/m3 în numeroase cartiere din capitală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un prag inferior de 25 micrograme/m3 media timp de 24 de ore.

În fiecare an în perioada noiembrie-februarie, poluarea atmosferică depăşeşte vârfuri la Teheran - oraş situat la o înălţime de între 1.400 şi 1.800 de metri - ca urmare a aşa-numitului fenomen de "inversare termică": aerul rece de la altitudini împiedică degajarea aerului cald şi poluat.

Principalele cauze ale poluării sunt autovehiculele grele, motocicletele, rafinăriile şi centralele termice, potrivit unui raport din 2018 al Băncii Mondiale.

Potrivit cifrelor publicate de presa iraniană, poluarea aerului provoacă 30.000 de decese pe an în Iran

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel