Politicile bazate pe știință, cheia eficienței în reglementarea tutunului

philip morris romania - FOTO: Captură@pmiscience.com
Politicile bazate pe știință pot completa măsurile de control al tutunului, accelerând scăderea ratei fumatului la nivel global. Concepțiile greșite despre nicotină au condus la politici care nu abordează întotdeauna cauza reală a bolilor asociate fumatului. De aceea, o abordare pragmatică a politicilor publice și adaptarea reglementărilor proporțional cu riscul pot accelera declinul fumatului.


În cadrul celui de-al șaisprezecelea eveniment Open Science organizat de Philip Morris International, Agnieszka Wyszynska-Szulc, Vice President Regulatory, Product and ESG Policy, dr. Claude Guiron, Scientific Engagement Director Nordics, și Yvonne Khoo, Head of Scientific Engagement EA&A, au împărtășit perspective relevante despre modul în care reglementarea proporțională cu riscul poate ajuta fumătorii adulți care nu renunță la fumat să facă tranziția la produse fără fum, bazate pe dovezi științifice.

„Politica publică se referă la crearea unui mediu care poate aborda provocările societății și care îmbunătățește calitatea vieții, explică Agnieszka Wyszynska-Szulc, Vice President Regulatory, Product and ESG Policy. Pentru ca reglementările și politicile să fie eficiente, ele trebuie să se bazeze pe date științifice de cercetare, să se adapteze la realitățile pieței și să reflecte mediul în schimbare.”

Limitele politicilor tradiționale de control al tutunului

În industria tutunului, politicile tradiționale de control și-au atins limitele de eficiență. Deși măsurile promovate timp de decenii au contribuit la reducerea consumului de tutun, datele globale arată că există încă aproximativ un miliard de fumători – o cifră care nu s-a modificat semnificativ în ultimele decenii. Tendințele actuale sugerează că această situație nu se va schimba semnificativ în viitorul apropiat, avertizează specialiștii.

„Am fost în locul autorității de reglementare și, pentru orice autoritate, atunci când prezinți o nouă tehnologie, reacția imediată este de respingere. În cazul produselor fără fum, autoritățile de reglementare gândesc adesea că nu doresc o nouă generație de fumători. Ei bine, cred că autoritățile trebuie să aleagă să stabilească un echilibru între reglementarea în funcție de riscuri și potențialul pe care îl pot aduce noile categorii de produse”, crede Yvonne Khoo, Head of Scientific Engagement EA&A.

Prin politicile pe care le adoptă, guvernele pot controla calitatea produselor și, simultan, pot descuraja utilizarea acestora de către minori. În prezent, cifrele vorbesc de la sine.

Exemple de politici din diferite țări

Efectele contrastante ale politicilor publice sunt vizibile în Australia și Noua Zeelandă. Ambele țări au pornit de la o abordare similară, reglementând strict toate produsele din tutun și nicotină. Însă guvernul Noii Zeelande a concluzionat că măsurile restrictive nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivului de reducere a prevalenței fumatului sub 5%.

„Atunci au decis să facă o schimbare ”, precizează Yvonne Khoo. Au ascultat oamenii de știință care le-au adus dovezile care susțin produsele fără fum și atunci au decis să își schimbe abordarea, să reglementeze produsele fără fum și să le introducă pe piață, astfel încât fumătorii să poată alege schimbarea. Iată cum politici diferite pot conduce la rezultate complet diferite.”

Putem observa rezultate similare în Europa, când comparăm Suedia cu Franța. În timp ce Suedia a înregistrat o scădere dramatică a prevalenței fumatului între 2006 și 2023 (cel mai recent an pentru care sunt disponibile date), în alte state membre ale UE aceasta a scăzut cu o rată mult mai mică în aceeași perioadă.

„Un raport de acum câteva săptămâni spune că Europa încă mai are cea mai mare prevalență a fumatului din lume și asta în ciuda tuturor măsurilor de reglementare și a măsurilor suplimentare care au fost implementate”, punctează dr. Claude Guiron, Director Scientific Engagement Nordics.

Sprijinirea tranziției prin politici bazate pe știință

Avem un miliard de fumători, iar milioane de vieți sunt în pericol din cauza fumatului. Mulți dintre aceștia își doresc să treacă la produse mai puțin dăunătoare și să se distanțeze de efectele nocive ale fumatului. Prin urmare, politicile publice trebuie să găsească un echilibru între gestionarea riscului și facilitarea accesului la soluții bazate pe dovezi. În acest context, rolul comunității științifice devine esențial. Este important ca oamenii de știință independenți să fie implicați în dezbaterile de reglementare, pentru a asigura o abordare echilibrată și fundamentată științific.

Pentru a preveni eficient bolile asociate fumatului, politicile publice trebuie să fie ghidate de dovezi științifice și să sprijine strategiile de reducere a riscurilor. Această abordare poate ajuta fumătorii adulți care nu reușesc să renunțe să facă tranziția către produse fără fum, cu beneficii potențiale în reducerea prevalenței fumatului și în îmbunătățirea sănătății publice, concluzionează cei trei experți.

Material realizat cu susținerea Philip Morris România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel