Patru medici cubanezi arestaţi în Bolivia s-au întors la Havana, alături de mulţi alţi colegi repatriaţi

Medic
Cei patru medici cubanezi arestaţi în Bolivia la mijlocul săptămânii trecute au fost eliberaţi şi repatriaţi luni în cadrul unui al doilea grup de specialişti din domeniul sănătăţii, transmite EFE.  

Medicii Amparo García Buchaca, Idalberto Delgado Baró, Ramón Emilio Álvarez Cepero şi Alexander Torres Enríquez au fost reţinuţi de poliţia boliviană, miercuri, în localitatea El Alto, sub acuzaţia de presupuse legături cu gravele turbulenţe din ţara andină soldate cu 23 de morţi şi peste 700 de răniţi, notează Agerpres. 

Aceşti patru doctori au ajuns în zorii zilei de luni, alături de alţi 207 medici aflaţi în serviciu în Bolivia, pe aeroportul internaţional Jose Marti din Havana, unde au fost primiţi cu omagii.

Un prim grup, de 224 medici cubanezi, a ajuns sâmbătă în Cuba din Bolivia.

Guvernul cubanez a denunţat faptul că specialiştii săi din Bolivia au făcut obiectul hărţuirii şi incitării la violenţă şi a negat că aceştia ar fi încurajat sau finanţat protestele susţinătorilor lui Evo Morales.

De asemenea, autorităţile de la Havana au solicitat dovezi, eliberarea celor deţinuţi şi au anunţat vineri retragerea imediată a personalului său din misiunea de colaborare din Bolivia din raţiuni de securitate.

"Nu vom obosi să îmbrăţişăm până la ultimul membru al acestei Brigăzi care revine în patria noastră, cu convingerea că ei şi-au îndeplinit datoria şi şi-au adus contribuţia la derularea #CubaPorLaSalud de los pueblos (Cuba pentru sănătatea popoarelor - n.r.)", a scris ministrul Sănătăţii Publice, José Ángel Portal.

Autorităţile cubaneze au indicat că restul misiunii medicale din Bolivia - compusă din 725 de profesionişti - urmează să se întoarcă la Havana în câteva zile.

Echipa medicală cubaneză a lucrat timp de 13 ani în Bolivia, unde a salvat 110.000 de vieţi şi a readus sau îmbunătăţit vederea unui număr de circa 700.000 de oameni, potrivit datelor oficiale.

Plecarea medicilor cubanezi din Bolivia se alătură unei măsuri similare în Ecuador, unde guvernul lui Lenin Moreno a anunţat sfârşitul acordului bilateral în baza căruia prestau servicii medicale aproximativ 400 de specialişti ai Havanei.

Pentru Cuba, cooperarea medicală internaţională reprezintă unul din pilonii politicii sale externe.

Exportul de servicii profesionale - în principal medici şi profesori - este principala sursă de venituri a Cubei, care, în 2017, ultimul an pentru care sunt disponibile statistici oficiale, i-a adus Havanei 11,68 miliarde dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel