Parcul Național Retezat: un loc de poveste, cu marmote, capre negre și cea mai IZOLATĂ zonă din România

Parcul Național Retezat. Foto: Ioan-Radu Gavra
Parcul Național Retezat este primul parc național înființat în România. Cuprinde Munții Retezat și a fost înființat în 1935 la inițiativa lui Alexandru Borza și a lui Emil Racoviță.

Munții Retezat reprezintă unul dintre cele mai importante masive montane din România, fiind situați în partea vestică a Carpaților Meridionali, la sud de depresiunea Hațeg și la vest de depresiunea Petroșani. Parcul Național a luat ființă în 1935, la inițiativa savantului Emil Racoviță și profesorului Alexandru Borza. Este cel mai complex masiv, din punct de vedere al eroziunii glaciare, și se remarcă prin cele mai numeroase lacuri și văi modelate de ghețari.

Înființarea unui Parc Național vizează conservarea anumitor habitate naturale, atât pentru faună, cât și pentru vegetație. Ca urmare a acestui fapt, în Munții Retezat și-au menținut prezența foarte multe specii endemice. Totodată, în masiv sunt prezente 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai mare, Bucura, și cel mai adânc, Zănoaga.

Povestea lacului glaciar Bucura, a rezervației științifice Gemenele - cea mai izolată zonă din țara noastră -, dar și ce specii de animale poți întâlni în Rezervația Naturală, aflați pe DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel