Pancreatita, evoluție la cancer pancreatic. Cum poate fi stopată boala

Cancerul pancreatic
Pancreatita poate evolua în cancer pancreatic, o boală exterm de gravă, cu mici șanse de supraviețuire. Cercetătorii au descoperit cum pot stopa evoluția bolii.

Pancreatita este o inflamație a pancreasului care cauzează 275.000 de spitalizări anual, în Statele Unite. Pacienții care suferă de pancreatită ereditară au un risc de a dezvolta cancer pancreatic de 40, până la 50%.

Dannielle Engle, fostă colaboratoare postdoctorală la Centrul de Cancer de la Cold Spring Harbor (CSHL), care a fost recent numită asistent universitar la Institutul Salk, studiază evoluția de la pancreatită la cancerul pancreatic.

Ea s-a concentrat asupra unui biomarker cu potențial puternic, o structură chimică creată de molecule complexe de zahăr numită CA19-9, deoarece CA19-9 este crescută la pacienții cu pancreatită și cancer pancreatic.

Acum, Engle și echipa ei furnizează prima dovadă că CA19-9 provoacă, de fapt, boala cu care a fost corelată ca biomarker și sugerează că blocarea acestei structuri complexe de zahăr ar putea fi utilizată terapeutic pentru a preveni progresia de la pancreatită la cancer pancreatic. Constatările lor sunt publicate în revista Science.

„Aceasta este una dintre acele oportunități unice în care intervenția profilactică a pancreatitei poate duce la prevenirea cancerului pancreatic la pacienții cu risc”, a spus Engle.

Enzima care poate fi țintită în terapie

În laboratorul Centrului de Cancer David Tuveson de la CSHL, Engle a cercetat proprietățile cancerului pancreatic. 

O singură enzimă controlează etapa finală în producția de CA19-9 la om, dar această enzimă lipsește la rozătoare. Engle a generat șoareci care au produs CA19-9, și a observat în mod surprinzător că șoarecii au dezvoltat pancreatită severă. Constatările lui Engle arată că CA19-9 reprezintă o țintă terapeutică interesantă pentru terapia pancreatitei.

La șoareci, CA19-9 recrutează sistemul imunitar pentru a repara leziunile de la pancreatită.

Engle a constatat că, în timpul acestui proces de recrutare, CA19-9 poate induce, de asemenea, o cascadă de reacții biochimice propulsate de eliberarea de enzime digestive dăunătoare din pancreas. Această cascadă deschide o poartă de transformare pentru dezvoltarea cancerului, iar Engle a demonstrat, de asemenea, că CA19-9 poate accelera în mod dramatic creșterea tumorilor pancreatice.

„Pancreatita este necesară pentru a dezvolta cancer pancreatic și am putea fi în măsură să prevenim această tranziție la pacienții cu pancreatită, prin vizarea CA19-9”, a spus Engle. „Prin vizarea CA19-9 cu anticorpi în modele animale, am fost în măsură să reducem severitatea pancreatitei și chiar să prevenim apariția ei.”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel