Pacienții trecuți prin COVID-19, încadrați ca persoane cu handicap. Rafila, explicații

Pacientii trecuti prin COVID-19 incadrati ca persoane cu handicap Foto: Pexels @cottonbro
Alexandru Rafila a vorbit despre ordinul prin care pacineții care au trecut prin COVID-19 vor fi încadrați ca persoane cu handicap.

La finalul săptămânii trecute, ministrul Sănătății, împreună cu ministrul Muncii, ar fi semnat un ordin comun prin care persoanele care au suferit în urma infecției cu SARS-CoV-2, vor fi încadrate ca persoane cu handicap. 

Este vorba despre persoanele care, în urma infectării, au rămas cu sechele grave. 

Întrebat despre procedura pe care trebuie să o urmeze acești pacienți, ministrul Alexandru Rafila a declarat că: "nu sunt pregătit să vă recit ordinul de ministru. O să mă uit pe ordin. În mod evident, dacă am dat acest ordin, având în vedere consecințele pe termen lung la unele persoane ale infecției cu coronavirus, o să fie evaluate din punct de vedere medical și din punct de vedere al expertizei capacității de muncă, pentru că de asta e un ordin comun și vor benecifia de prevederile din ordin".

Vezi și: Alexandru Rafila, ANUNȚ despre renunțarea la restricții. Ce se întâmplă cu certificatul VERDE

Efecte long-COVID-19. Cu ce se confruntă pacienții, după infectarea cu virusul. Studiu alarmant

 

Trecerea prin COVID-19 a adus pentru mulți pacienți, în special pentru cei care au avut simptome severe, sechele și mulți specialiști au numit asta "long-COVID", adică Covid de lungă durată.

Un studiu al Asociației "din Grijă pentru Client", realizat în luna ianuarie, arată că după aproape doi ani de pandemie, trecerea prin boală nu va fi nici pe departe cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. Afecțiunile medicale post Covid, resimțite de o mare parte din pacienți, au influențat sănătatea noastră mentală pe termen lung, de aici a ieșit și termenul "long-COVID".

Peste jumătate dintre respondenții studiului, pacienți au trecut prin boală și care prezintă afecțiuni post-Covid, mai exact 57%, spun că se confruntă cu oboseală cronică.

"Pe primul loc avem oboseala cronică (56,8%), urmată de simptome psihologice, ca depresie, tulburări de somn (45,5%). Mai avem în jur de 36% - 37% afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și dureri articulare și cel puțin 1 din 5 persoane s-au plâns de afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și dureri musculare.

Mai sunt problemele neurologice și căderea părului, care s-au întâlnit la fel de des", a declarat Voichița Cosmina Meseșan, coordonatorul studiului, în direct la B1 TV.

O mulțime dintre oamenii care au trecut prin COVID-19 în acești doi ani nu au mers la medic pentru o evaluare. Întrebată cum motivează oamenii acest lucru, Voichița Cosmina Meseșan a completat că: "există oameni... aproximativ 40% dintre respondenți nu au făcut nicio investigație, nu au luat niciun tratament, deși prezintă unul sau două dintre simptome".

În plus, numărul celor care au mers la o evaluare completă post Covid este de doar 29%.

Banala lipsă a gustului sau mirosului, o problemă neurologică

 

"Mulți nu au informarea corectă, nu știau că aceste simptome sunt destul de grave. De exemplu, inclusiv banalul fapt că nu avem gust sau miros reprezintă o problemă neurologică și aici avem nevoie de informarea medicilor și specialiștilor. Oamenii își fac informarea de pe social media în proporție de peste 60% și doar 1 din 4 pacienți a precizat că una dintre sursele de informare este medicul specialist și aș vrea să punctez că este vorba despre cei cu probleme", a completat ea.

Conform studiului, în momentul trecerii prin boală, doar 1 din 5 persoane chestionate a fost vaccinată cu o singură doză sau cu schema completă, mai mult de jumătate nu erau vaccinați și 30% au fost infectați înainte ca vaccinul să fie disponibil pentru ei.

În plus, întrebată dacă pacienții merg la psiholog atunci când întâmpină probleme, coordonatorul studiului a spus că "sunt foarte puțini".

"Sunt foarte puțini, undeva sub 8%, deși simptomele psihologice sunt întâlnite la aproape jumătate din cazuri. Aici avem o reticență destul de mare și pe lângă simptomele psihologice cauzate de COVID-19, sunt și cele cauzate de toată această pandemie și incertitudine (...) 9 din 10 pacienți spun că au nevoie de surse de informare care să informeze pacientul", a mai spus ea. 

Citește mai departe AICI

Citește și: Ce se întâmplă în corp după COVID. Pneumolog, semnal de alarmă: NU-şi mai revin! 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel