Oreionul, una din cele mai contagioase infectii virale. Cum te protejezi

Oreionul este foarte contagios
Oreionul este una din infecțiile virale cele mai contagioase. Chiar dacă rareori dă complicații, vaccinarea împotriva bolii este singura metodă de protecție. 

Oreionul este o infecție virală extrem de contagioasă. Are o perioadă de incubație de 14-18 zile de la expunere la virus, până la apariția simptomelor. Durata bolii este de aproximativ șapte până la 10 zile.

Simptomele inițiale ale infecției cu oreion sunt nespecifice (febră scăzută, stare generală de rău, cefalee, dureri musculare și pierderea poftei de mâncare). Constatarea clasică a sensibilității și umflăturii glandei parotide, în general, a treia zi de boală. Diagnosticul se face în general fără a fi nevoie de teste de laborator, scrie MedicineNet.

Complicațiile grave de sănătate ale oreionului includ meningita, encefalita, surditatea și orhita.

Cum poate fi prevenit

Vaccinul împotriva rujeolei-rubeolă (ROR) asigură o imunitate eficace de 88% împotriva oreionului după o schemă de două doze (12-15 luni și la 4-6 ani). O vaccinare împotriva oreionului protejează aproximativ 78% dintre persoane împotriva bolii.

Nu există un tratament specific pentru oreion. Compresele calde sau reci pentru sensibilitatea și umflarea glandelor parotide sunt utile. Sunt de asemenea, sunt de ajutor analgezice (acetaminofen și ibuprofen).

Oreionul poate prevenit prin vaccinare. Este o boală care se transmite și afectează numai oamenii. Deși glandele salivare (în special glandele parotide din părțile obrajilor) sunt cunoscute ca fiind afectate în timpul oreionului, multe alte organe pot de asemenea să fie afectate de infecție. Nu există nici un remediu pentru oreion, dar boala este de scurtă durată (șapte până la 10 zile) și se rezolvă spontan. Înainte de introducerea imunizării oreionului, cea mai mare incidență de cazuri noi de oreion a fost raportată la sfârșitul iernii până la începutul primăverii.

Cum se transmite

Oreionul este extrem de contagios, dar este, totuși mai puțin contagios decât rujeola și varicela. Este transmis numai de la om la om și are o răspândire rapidă în rândul membrilor care locuiesc în aceeași casă. Cel mai frecvent virusul este răspândit direct de la o persoană la alta prin picăturile respiratorii expulzate în timpul tusei sau strănutului. Mai rar, picăturile respiratorii pot ateriza pe obiecte (foi, perne, îmbrăcăminte) și apoi pot fi transmise prin contact direct cu mâna după atingerea unor astfel de articole. Animalele nu pot contracta sau răspândi oreion.

Simptomele oreionului

Rezultatele examenului fizic unic observate la cei cu oreion este umflarea și sensibilitatea uneia sau ambelor glande parotide pe părțile laterale ale feței. Glandele parotide sunt înglobate în obraji în fața urechii, unde ar fi zona perciunilor. Mai puțin frecvent sunt afectate glandele salivare, situate sub maxilarul inferior (mandibula) sau sub limbă (glande salivare sublinguale).

Prognosticul unei infecții cu oreion

Oreionul este, în general, o boală benignă auto-limitată care produce imunitate pe toată durata vieții. Reacțiile adverse severe sunt extrem de rare; mai multe complicații frecvente sunt relativ rare. Femeile non-imune care au contractat oreion în timpul primului trimestru al sarcinii au avut o rată crescută de avort spontan, dar sugarii născuți la termen nu au un risc mai mare pentru malformații congenitale.

Posibile complicații


Există patru complicații grave de sănătate ale oreionului: meningita (infecția lichidului spinal care înconjoară creierul și măduva spinării), encefalita (infectarea substanței cerebrale), surditatea și orhita (infecția testiculului/testiculelor). Toate cele patru complicații pot apărea fără ca pacientul să se confrunte cu implicarea clasică a glandei parotide.

 

Articolul complet, AICI.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel