Nufărul galben devine simbolul Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer. Pauliuc: Floare născută din suferință

Nufărul galben - Foto: Freepick @jigsawstocker
Nufărul galben devine simbolul Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer.

Începând din acest an, pe data de 5 iunie, România va sărbători Ziua Națională a Supravieţuitorilor de Cancer. 

Nicoleta Pauliuc, senator PNL, este cea care a inițiat legea și care a anunțat că nufărul galben va deveni simbolul celor care au ieșit victorioși din lupta cu această boală.

Nu este prima propunere de acest fel a ei. Nicoleta Pauliul a fost și cea care a inițiat Legea 18/2022 privind instituirea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer.

Nicoleta Pauliuc a dus propria luptă cu cancerul și susține că cei care ajung să învingă această boală se nasc pentru a doua oară, iar nufărul galben are o semnificație aparte.

"Am ales ca simbol al Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, pe care o sărbătorim în 5 iunie anul acesta, nufărul galben: o floare gingaşă, dar spectaculoasă, născută din suferință.

Nufărul reprezintă cunoaşterea luminii şi dragostea, dar mai ales renaşterea. Pentru că eu aşa văd momentul în care învingi această boală crudă numită cancer: te naşti a doua oară. Vă dăruiesc din suflet tuturor un nufăr galben şi vă aştept să sărbătorim împreună viaţa", a scris Nicoleta Pauliuc pe pagina de Facebook.

În plus, senatoarea susține că supraviețuitorii cancerului trebuie să aibă o zi specială în care să simtă că viețile lor contează și le-a transmis un mesaj de speranță tuturor celor care luptă împotriva acestei boli, adăugând că oricine are șansa să iasă învingător.

"Mi-am dorit o asemenea Zi specială pentru a sărbători viaţa, pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi. Este un moment care îmi doresc să radieze de lumină pentru că ştiu, la fel de bine ca voi toţi, ce temeri şi fantasme există în viaţa fiecăruia chiar dacă boala a fost depăşită.

Cu această ocazie, vrem să le transmite tuturor bolnavilor un mesaj de speranţă. Să le spunem că, la capătul acestei încercări cumplite, se poate obţine împlinirea. Că şi ei pot trece cu bine linia de sosire şi pot privi în urmă cu satisfacţie, pot fi învingători", a mai spus ea.

Evenimente cu ocazia Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer. În România, 100.000 de persoane diagnosticate ANUAL cu cancer

 

În România, aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu o afecţiune din spectrul oncologic, anual, şi aproximativ 55.000 de români pierd lupta împotriva cancerului.

Nicoleta Pauliuc a mai precizat că începând cu data de 30 mai, vor avea loc mai multe evenimente dedicate Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer.

Astfel, pe 30 mai, în plenul Senatului, va avea loc dezbaterea "Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer" la care este invitat şi premierul României.

Apoi, pe data de 31 mai va avea loc o masă rotundă cu medici de prestigiu, reprezentanți ai ONG-urilor și ai instituțiilor publice centrale pe tema "Supraviețuitori și învingători"

În săptămâna Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer vor avea loc mai multe evenimente tematice ale unor ONG-uri care militează pentru drepturile bolnavilor şi supravieţuitorilor de cancer, dar şi pentru creşterea calităţii serviciilor din sistemul sanitar românesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel