Meningită meningococică, panică la liceu. Sute de elevi au refuzat să vină la ore

Elevii de la Colegiul Zinca Golescu din Pitești nu s-au dus azi la cursuri
Aproape toți elevii de la Colegiul Zinca Golescu din Pitești au refuzat să vină la școală astăzi. Doar 15 s-au prezentat la cursuri, restul rămânând acasă după ce o colegă de-a lor a fost internată la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, în stare critică, suspectă fiind de meningită meningococică. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune însă că e singur meningită meningococică, și că nu e cazul să ne gândim la un focar sau la o epidemie. 

Panică la Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești, deși deocamdată infecția cu meningită meningococică nu a fost confirmată de analize la fata de 16 ani care este internată de ieri, în stare critică, la Terapie Intensivă, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală. 

Astăzi la Liceul unde fata învăța - Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești - la ore s-au prezentat doar 15 elevi din cel peste 1.300 cât are unitatea de învățământ, conform România TV

Profesorii s-au trezit fără elevi în clasă și din primele informații se pare că decizia a fost luată de Consiliul Elevilor. Din cauza incertitudinii în ceea ce privește cursurile, majoritatea diriginților au stabilit ca elevii, care învață după amiază în cadrul liceului, să nu se prezinte nici ei la cursuri.

Au mers la doctor

„O parte din copii au venit, ceilalți poate au considerat că trebuie să meargă la medic. Dacă mă întrebați, în calitate de părinte, vă spun clar că aș fi fost îngrijorată și mi-aș fi ținut copilul acasă și m-aș fi dus cu el la medic. Vă precizez că noi nu am luat măsura ca elevii să nu vină astăzi la școală. Profesorii sunt în școală, programul se desfășoară normal", a precizat Maria Broștescu, directoarea Colegiului Național „Zinca Golescu", pentru sursa citată.

Îngrijorarea pornește de la faptul că eleva de 16 ani care a internată acum la București a fost la ore săptămâna aceasta, până să i se facă rău și să ajungă la spital. Mai mult, părinții au aflat că terapia cu antibiotice trebuie administrată în maximum 48 de ore de la contactul cu o persoană infectată, așa că s-au grăbit să-și ducă odraslele la medic.

Cert este că azi, la liceu, nu s-au ținut deloc ore. Pentru că nu au fost organizate ore, conducerea liceului a dezinfectat întreg spațiul școlar.

Deocamdată vorbim de „suspiciune”

„Inspectoratul a făcut exact ce trebuia să facă. A ținut legătura cu Direcția de Sănătate Publică. A primit informațiile cu privire la suspiciunea de meningită, la ziua de ieri era doar suspiciune. S-a trecut la igienizarea sălilor de clasă, la dezinfecția lor... Consiliul Profesoral a comunicat prin intermediul diriginților către părinți toate informațiile. Puterea internetului și discuțiile dintre copii au condus la această stare. S-a considerat că nu e mai bine să nu se meargă astăzi la ore. Noi credem că școala nu era în pericol, de asta s-au și făcut demersuri toată ziua de ieri pentru dezinfecție. Trezindu-ne astăzi la liceu cu săli goale de clasă am decis împreună cu doamna director să facem dezinfecția totală", a precizat, pentru România TV, Dumitru Tudosoiu – inspector școlar general al ISJ Argeș.

De asemenea, astăzi la ora 13.00, la Colegiul Zinca Golescu a început ședința Consiliului Profesoral Extraordinar, unde sunt prezenți și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Argeș. Urmează să se stabilească și dacă elevii trebuie să vină la ore mâine.

Sorina Pintea: Nu e cazul de panică

Deși autoritățile din Argeș și conducerea Liceului vorbesc de suspiciune, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vorbește de confirmare! Ea a spus astăzi că meningita meningococică depistată la pacienta din Argeș nu este de același tip cu meningita în urma căreia a decedat eleva de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr" din București, așa că nu e cazul să ne gândim la vreun focar sau o epidemie.

„Nu este cazul de panică, pentru că în România au fost înregistrate doar cazuri izolate, fără legătură între ele. Avem pacienta de la Liceul "Gheorghe Lazăr", pacienta din Vaslui, fata din Botoșani și acum eleva din Pitești. În România sunt diagnosticate anual câteva zeci de cazuri, cu circa 20% decese. Meningita meningococică depistată la această pacienta din Argeș nu este același lucru cu meningita menigococică pe care a contactat-o fata care a decedat de la Liceul Lazăr", a explicat ministrul într-o conferinţă de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel