Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Într-o postare pe Facebook, Laura Zarafin, o fostă colegă de-a Cosanei, își strigă durerea, revolta, dezamăgirea față de sistemul medical din România, dar, mai ales, regretă pierderea unei ființe dragi, cum era Cosana.
"Când moare un medic este ceva tulburător , un eveniment tragic nu numai pentru familia sa și pentru cei apropiați , ci și pentru sutele - miile de pacienți pentru care acel medic a însemnat șansa la viață sau la alinarea suferinței la un moment din existența lor .
Ieri a murit în timpul gărzii doctorița Cosana Claiciu , medic cardiolog la Spitalul Județean Arad , la numai 44 de ani . Colegii ei nu au putut face pentru ea ceea ce ea a reușit de atâtea ori pentru pacienții săi . Moartea unui salvator este o mare tragedie , despre care nu se prea vorbește pentru că nu se face rating din așa ceva , dar este o pierdere extrem de dureroasă pentru toată lumea . Ieri mi-am amintit de colegul nostru Adrian Frone , care a murit anul acesta în camera de gardă , la doar 38 de ani . Ieri mi-am amintit mai ales de colegul și prietenul meu Horia Georgescu .
În urmă cu 3 ani , Horia , medic specialist chirurg , a plecat dintre noi , la numai 40 de ani , după ce i s-a făcut rău după o gardă . A plecat după gardă de la spital în jurul prânzului , nu se simtea prea bine . Seara și-a pierdut cunoștința , a ajuns la Spitalul Bagdazar Arseni , unde a făcut stop cardiorespirator și a murit . Autopsia nu a adus lumină privind cauzele decesului . .
Pentru mine această întâmplare tragică a însemnat un adevărat moment de introspecție și de schimbare a ritmului de muncă . Horia era mai tânăr ca mine , un coleg extraordinar , un om minunat , din gura căruia nu am auzit niciodată decât vorbe blânde , un medic extrem de dedicat pacienților săi , dar și colegilor , pe care îi ajuta întotdeauna , un tată minunat pentru fetița lui despre care nu contenea să povesteascâ cu mândrie .
Starea mea de spirit s-a modificat destul de mult de atunci , mai ales din cauză că am realizat că ritmul de muncă în care o țineam de 25 de ani este un ritm infernal , contrar fiziologiei și biologiei , ritm imposibil de susținut zeci de ani fără urmări .
Timp de 10 ani , nu numai eu , ci toti colegii de generație am făcut 7-8-10 gărzi pe lună ( neplătite în rezidentiat ....dar ce mai contează ?) . Este evident că programul acesta de muncă - muncă ce presupune nu numai o responsabilitate enormă , dar și rezistență fizică efectivă - nu este un program căruia să îi poți face față mai mult de câteva luni !
De aceea și cred că există acea directivă europeană privind timpul de muncă al medicilor care nu permite să se muncească mai mult de 48 de ore pe saptămână decât în caz de dezastre ssu calamități.
Gărzile presupun o muncă neîntreruptă pe o perioadă de 24 de ore .
24 de ore în care , ca medic ATI , fără rezident , fără UPU în spital , cu mai multe clădiri , cu mai multe sectii de TI , trebuie să fugi - la propriu- de ori de câte ori e o urgență . Și sunt . Multe . Pentru că avem și terapie acută pentru stroke , avem și chirurgi care vor să opereze și urgențe și cronici și avem și secțiile unde sunt 200 de pacienti operați , la care pot apare oricând probleme .
Nu știu să mai existe țară în care medicul să stea nonstop 24 de ore in spital .
Mă gândesc cu groază la colegii din provincie, unde fiind atât de puțini medici în specialitatea ATI , un medic face 7-8-10 gărzi pe lună . Uzura este de nedescris și cel mai trist lucru este că nu ne punem doar viața și sănătatea noastră în pericol , ci chiar viața celor pe care ar trebui să îi salvăm , pentru că nu poți avea în fiecare secundă din 24 de ore reacțiile perfecte , promptitudine ideală , viteza de reacție adecvată. NU SE POATE !
În aceste condiții parlamentarii au găsit cea mai proastă soluție la criza de medici din spitale : să prelungească vârsta de pensionare !!!
Știu , această breaslă e roasă de orgolii nemăsurate , aproape fiecare se crede invincibil și de neînlocuit . Dacă însă am fi măcar o clipă raționali și onești cu noi înșine și cu pacienții noștri , ar trebui să spunem că e imposibil să faci față atâta amar de vreme ( 43 de ani !!!!!) unui asemenea ritm de muncă - care crește riscul să ne omoare pe medici și pacienti deopotrivâ .
Sunt mulți medici care își doresc pensionarea la 67 de ani ; sunt convinsă că aceștia nu sunt dintre cei cu specialități solicitante și nici dintre cei care fac gărzi .
Mi se pare strigător la cer să obligi medicii să muncească 43 de ani , în timp ce tu- stat român - te chinui să scoți la pensie magistrați după numai 20 de ani de muncă
Și până la urmă , ce a făcut statul român prin legiuitorii lui timp de 28 de ani ca să prevină plecarea medicilor , astfel încât să nu ne aflăm azi într-o situație atât de dramatică în privința personalului medical?", își încheie mesajul Laura Zarafin.
VEZI SI Medic cardiolog, decedat. Vasi Rădulescu: Dincolo de halat, e un om
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...