Măsurile la care se renunță de azi, 8 martie. Rafila, ANUNȚ despre mască, certificatul VERDE și IZOLARE

masurile la care se renunta de azi
Ministrul Sănătății a făcut primele declarații după eliminarea stării de alertă, în România.

"Toate restricțiile vor fi ridicate", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății anunță ridicarea restricțiilor și declară că "utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie". De asemenea, acesta anunță că "nu vor exista limite privind accesul în diverse spații publice" și "nu vor mai există limite în privința orarului".

Certificatul verde, eliminat

Certificatul electronic nu va mai fi necesar pentru accesul în locurile publice. De asemenea, "la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID", anunță Ministrul Sănătății. 

Viitorul școlii online: "O perioadă de tranziție este necesară"

Ministrul Sănătății adaugă că trecerea de la școala online la cea în format fizic va fi treptată, dar "nu trebuie să fie foarte lungă".

Ce se întâmplă cu izolarea și carantinarea?

"Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeași recomandare o facem și pentru alte afecțiuni. Sigur, este o diferență în momentul de față încât izolarea nu e dublată de control, pentru că acel control al izolării va dispărea. Dar asta nu înseamnă că dacă avem simptome, dacă se confirmă diagnosticul, trebuie să împrăștiem infecția. Izolarea este esențială și pentru o vindecare mai rapidă, chiar dacă primești tratament ambulatoriu este bine să fii izolat. 

În ceea ce privește carantina, acolo procesul de evaluare a legislației continuă și în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a CNSU și așteptăm să găsim o soluție să vedem dacă va fi continuată sau nu. În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează și primește concediul medical. Să respecți condiția izolării, nu trebuie să vină cineva să te verifice, să te amendeze, e o măsură de bun simț", a mai spus Alexandru Rafila.

Testarea rămâne esențială pentru controlul bolii

"Nu trebuie renunțat la testare. Testarea trebuie să continue", adaugă Alexandru Rafila. De asemenea, se dorește în continuare controlul bolii prin diagnosticul acesteia: "trebuie să sperăm la scăderea numărului de cazuri printr-o scădere reală a numărului de cazuri", mai spune Ministrul Sănătății.

Tot mai mulți români cumpăra pastile de iod

Alexandru Rafila afirmă că românii au "o vocație a proviziilor". Românii au început să cumpere pastile de iod în eventualitatea unui atac nuclear. Cu toate acestea, Ministrul Sănătății ne spune că în situația actuală, "nimeni nu trebuie să ia iod preventiv" și că pastilele de iod "pot să fie nocive". 

Când se opresc cursurile fizice?

Dacă mai mulți copii se vor îmbolnăvi, Alexandru Rafila anunță că se pot lua măsuri "în funcție de contextul epidemiologic" și că "o anumită clasă poate să își încheie activitatea". Acest lucru nu se aplică, însă, pentru întreaga unitate de învățământ.

De ce România a oprit brusc restricțiile?

Întrebat de motivul pentru care oprirea restricțiilor a fost atât de bruscă, Ministrul Sănătății a declarat: "sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi această stare de alertă".

Va exista valul 6?

"Eu nu mă hazardez să fac afirmații tranșante", a spus Alexandru Rafila. De asemenea, venirea toamnei ne va spune mai multe despre patogenitatea virusului. Până atunci, "este bine să fim reținuți", ne îndeamnă Alexandru Rafila și ne sfătuiește să fim prudenți și responsabili pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru.

Nunți și botezuri fără restricții

În organizarea nunților și a botezurilor nu se vor mai impune restricții. Cu toate acestea, organizatorii și participanții pot stabili reguli individuale, anunță Ministrul Sănătății.

Din ce stocuri vor fi trimise ajutoarele pentru Ucraina?

"Ministerul Sănătății nu are disponibilități ale Ministerului Sănătății". România apelează la farmacii și hub-uri logistice pentru a veni în sprijinul ucrainienilor.

Va exista o monitorizare a României după eliminarea restricțiilor?

"Această monitorizare se va face zilnic în următoarele două săptămâni", anunță Alexandru Rafila. Vor putea fi accesate, așadar, informații despre situația pandemică, cum sunt cele legate de numărul de cazuri sau numărul de decese.

2. -imagine fara descriere- (masurile-la-care-se-renunta-de-azi--8-martie--rafila--anunt-despre-masca-si-certificatul-verde_58959900.png)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel