Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Philip Morris International și-a propus să construiască un viitor fără fum în care țigările să fie înlocuite cu alternative mai puțin dăunătoare, validate științific. Pentru a-și îndeplini acest obiectiv, PMI desfășoară vaste programe de cercetare și evaluare a produselor sale fără fum, se află în dialog permanent cu comunitatea științifică și încurajează experții independenți să verifice rezultatele acestor cercetări.
"În industria tutunului am încercat de-a lungul ultimilor 20 de ani să găsim metode alternative care să livreze nicotina într-un mod comparabil cu fumatul clasic, dar să și imite situațiile tabietale și atunci s-a găsit această soluție a tutunului încălzit.
Cercetarea durează de aproximativ 2 decenii, timp în care, cel puțin la Philip Morris International s-au investit peste 9 miliarde de dolari în aceste soluții mai puțin riscante, soluții care până în momentul de față și-au dovedit utilitatea în detrimentul altor metode de a renunța sau de a suplini aportul de nicotină", a declarat Mihai Bundoi, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Care este marea diferență între țigara clasică sau fumatul clasic și tutunul încălzit, este faptul că în aceste dispozitive inovative tutunul nu mai este ars, ci este încălzit la o temperatură foarte bine controlată electronic, care nu depășește 350 de grade. Temperatură care nu permite procesul de aprindere al tutunului, deci este o distilare uscată a unui produs vegetal din punct de vedere științific, cu eliberarea unui aerosol.
O să întrebe lumea care e diferența dintre fum. Ei, o să vă răspund metaforic. Să știți că fumul este un aerosol, dar nu orice fum este un aerosol.
Este o diferență foarte mare. Fumul conține atât particule solide, cât și particule lichide, în timp ce aerosolul este un vapor care conține doar particule lichide. Este dovedit științific că cel mai mare impact asupra sănătății le au particulele solide, care se fixează în țesuturile pulmonare, afectează și din punct de vedere celulalar, și genetic, se produce inflamația...", a mai spus el.
"Gudronul reprezintă sedimentul uscat din fum. Deci după eliminarea aerului, lichidelor și a nicotinei, rămâne gudronul.
Gudronul este un produs rezidual de ardere, format din niște mii de substanțe. Unele dintre ele, cca 100 dintre ele sunt absolut dovedite ca avâd o legătură cauzală directă", a explicat Mihai Bundoi.
"În cazul gudronului, a fost prima legătura dintre o substanță și cancer la coșarii care curățau hornurile în Marea Britanie"
"Da, pentru că și în sobă se ard substanțe vegetale. Dar, evident, tutunul are particularitățile lui. Dintre substanțele nocive particulare tutunului, aș aminti aici:
- nitrozaminele din tutun, care sunt extrem de dăunătoare și sunt factor direct de cauzalitate în nenumărate afecțiuni cardiovasculare, în cancere, în afectarea pulmonară directă.
- în timpul procesului din țigară se dezvoltă temperaturi până la 850 - 900 - 950 de grade, deci o temperatură foarte mare.
Din punct de vedere fizico-chimic, se produc niște fenomene de cracare și piroliză care produc niște compuși cu atât mai toxici cu cât temperatura de ardere este mai mare.
Cu cât temperatura este mai mare, cu atât cantitatea de produse aromatice este mai mare, acestea fiind dovedite clinic ca având o influența foarte mare ca generator de afecțiuni cauzate de fumat", a mai spus Mihai Bundoi, care a completat că "o bună parte dintre aceste substanțe nu se regăsesc în aerosolii din tutunul încălzit. Studiile noastre toxicologice și cele sistemice arată că dacă monoxidul de carbon este eliberat cu până la 98% mai puțin în aceste dispozitive, substanțele toxice sunt reduse cu un procent între 90 - 95%. Este logic, este o degajare semnificativ mai mică de substanțe toxice, ceea ce implică o expunere semnificativ mai mică la substanțele toxice, ceea ce la rândul lui ne dă motive rezonabile să credem sau să intuim că pe termen lung există o diminuare a riscului de expunere a subiectului uman la acești dăunători".
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...