Marea Britanie. Făină cu acid folic pentru reducerea cazurilor de malformații congenitale

Marea Britanie ia în calcul o măsură inedită pentru reducerea cazurilor de malformații congenitale.

Făina din Marea Britanie ar putea fi fortificată cu acid folic în încercarea de reducere a cazurilor de malformaţii congenitale, relatează luni Press Association.

Personalul medical a solicitat de-a lungul timpului introducerea măsurii argumentând că aceasta ar putea contribui la diminuarea incidenţei unor afecţiuni precum spina bifida.

Gravidele şi femeile care intenţionează să conceapă un copil sunt îndemnate de autorităţile sanitare să îşi administreze zilnic un supliment conţinând 400 micrograme de acid folic, cel puţin până în a 12-a săptămână de sarcină. Multe femei, însă, nu fac acest lucru, în special dacă sarcina este inopinată.

Măsura se aplică în peste optzeci de state

Potrivit informaţiilor prezentate de site-ul NHS Choices al Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, acidul folic este important în perioada de dezvoltare fetală şi poate reduce în mod semnificativ riscul de apariţie a unor probleme la nivelul tubului neural, precum spina bifida.

The Guardian a notat că intenţia de fortificare a făinii cu acid folic - măsură ce se aplică în peste optzeci de state - s-a bucurat de susţinerea miniştrilor din Marea Britanie. Anterior, au fost făcute recomandări pentru fortificarea cu acid folic a făinii de grâu pentru îmbunătăţirea ''statutului folaţilor'' în rândul populaţiei şi reducerea riscului de malformaţii congenitale, notează publicaţia care precizează că măsura ar putea fi introdusă în următoarele săptămâni.

''Fortificarea obligatorie va fi o schimbare radicală pentru Marea Britanie'', a declarat Kate Steele, care ocupă funcţia de director executiv în cadrul organizaţiei caritabile Shine ce aprijină familiile afectate de defectele de tub neural. ''O decizie a Guvernului de introducere a fortificării obligatorii va avea un impact pozitiv considerabil pentru sănătatea şi viaţa copiilor care se vor naşte. În multe cazuri, aceasta va face diferenţa dintre viaţă şi moarte'', a adăugat ea.

Vor răspunde la momentul potrivit

Serviciul de Sănătate Publică din Anglia a indicat pentru publicaţia amintită că fortificarea făinii cu acid folic ''reprezintă o măsură eficientă şi sigură pentru reducerea numărului de cazuri de sarcini afectate de defectele de tub neural''.

''Miniştrii iau în calcul sfatul experţilor şi vor răspunde la momentul potrivit'', a declarat purtătoarea de cuvânt a departamentul britanic pentru sănătate şi securitate socială.

''Marea Britanie are una dintre cele mai mari rate de defecte de tub neural din Europa'', a declarat Clare Murphy, directoare în cadrul British Pregnancy Advisory Service (BPAS). ''Circa o mie de sarcini sunt afectate anual, iar vasta majoritate sfârşesc prin decizia dureroasă de a pune punct unei sarcini de multe ori foarte dorită. Din păcate, majoritatea anomaliilor fetale nu pot fi prevenite, însă cele asociate deficienţei de acid folic pot fi reduse'', a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel