Legea Vaccinarii. Coaliția România Sănătoasă, apel către politicieni: E o prioritate de siguranță națională

Vaccinare. Foto: CDC/Amanda Mills
Coaliția România Sănătoasă atrage atenția că legea vaccinării, al cărei proiect este blocat de 2 ani și jumătate în Parlament, nu poate deveni subiect de controverse politice și că este responsabilitatea tuturor partidelor politice să adopte această lege, "o prioritate de siguranță națională".

Coaliția România Sănătoasă este formată din ONG-urile Asociația Mame pentru Mame (condusă de Ana Măiță) și Societatea Raționalistă Română (condusă de Ovidiu Covaciu, fondatorul grupului pro-vaccinare de pe internet - grupul de Facebook "Vaccinuri și Vaccinare - clarificări și sprijin pentru părinți").

Aceștia au făcut un apel la clasa politică, prin care îî indeamnă ca toate partidele politice să se implice în finalizarea proiectului de lege.

"Coaliția România Sănătoasă a luat act cu surprindere și în același timp încântare de interesul crescut al politicienilor de a debloca Legea Vaccinării în contextul amenințărilor interne și externe la adresa sănătății populației.

Legea Vaccinării a intrat în blocaj instituțional în urmă protestelor gălăgioase a mișcării anti-vaccinare lăsând copiii României pradă unei epidemii cu aproape 20 de mii de cazuri de rujeolă și 64 de decese.

Legea Vaccinării în formă ei corectă, care să asigure, prin obligativitate, vaccinarea tuturor copiilor apți medical este fundamentală pentru întărirea prevenției în România, creșterea acoperirii vaccinale și oprirea epidemiilor care îmbolnăvesc copiii. De asemenea este fundamentală pentru îmbunătățirea logisticii din jurul Planului Național de Vaccinare, de la campanii de informare la întărirea lanțului de frig.

Fără Legea Vaccinării statul român nu știe de fapt care este rată de acoperire a vaccinării, nu oferă medicilor vaccinatori soluții de actualizare a informațiilor și nu protejează copiii vulnerabili din familii fără acces la servicii medicale.

Speriați de termenul de ''obligativitate'' politicienii pare că au uitat că obligativitatea este un concept legal legitim și necesar în politicile pentru sănătatea și siguranță publică. O paralelă simplu de făcut poate determina o mai bună înțelegere a acestui mecanism social și o acceptare mai ușoară a conceputului legal de obligativitate: legea nu permite șofatul după ce consumi băuturi alcoolice pentru că poți ucide din culpă pe cineva. La fel, legea nu trebuie să permită să refuzi vaccinarea fără motiv medical pentru că poți ucide din culpă pe cineva.

Conform cu sondajul INSCOP comandat de Societatea Națională de Medicina Famliei, peste 81% dintre români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară.

Fără Legea Vaccinării, România nu va avea un Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare, o solicitare a Organizației Mondiale a Sănătății către toate țările cu legislație modernă în domeniul imunizărilor.

Pentru a evita dezbateri aprinse care să se finalizeze cu întârzierea Legii Vaccinării amintim tuturor actorilor politici faptul că:

1. Au existat două dezbateri publice despre Legea Vaccinării în care publicul a avut ocazia să aducă îmbunătățiri și modificări.

2. Au existat trei dezbateri despre Legea Vaccinării în comisiile de sănătate ale Senatului și Camerei Deputaților.

3. Toți liderii partidelor parlamentare, Ministrul Sănătății Victor Costache, Premierul Ludovic Orban și chiar și Președintele României s-au exprimat anterior susținând Legea Vaccinării.

4. Societățile profesionale precum Societatea Națională a Medicilor de Familie și Colegiul Medicilor din România și-au exprimat deja susținerea pentru Legea Vaccinării.

În scopul asigurării consistenței deciziilor politice, în special în scopul protejării sănătății publice, amintim politicienilor pozițiile lor anterioare pe subiectul Legii Vaccinării:

Klaus Iohannis, președintele României:

"Eu sunt de părere că vaccinarea trebuie să fie obligatorie și trebuie să se facă în niște campanii care sunt inclusiv mediatic susținute și explicate oamenilor".

Ludovic Orban, prim-ministrul României – PNL:

„Nu sunt medic, nu pot emite o opinie profesională, dar evident că pledez în favoarea vaccinării obligatorii".

Raluca Turcan, vicepremier – PNL:

"Constituția României precizează că «statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice."

Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România

"Principiul în sine (al vaccinării obligatorii - n.r.) este unul corect, pe care îl susțîn, o să vedem dacă sunt necesare diverse circumstanțieri, dar principiul de fond este acesta - vaccinarea cred că este un drept la viată al copiilor și asta e dincolo de eventuale considerente pe care le are un părinte sau altul. Ceea ce este deja confirmat și dovedit medical e cazul să folosim, trebuie să ieșim din logică unor principii de Ev mediu".

Tudor Pop, deputat Uniunea Salvați Romania, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților

"Cred că vaccinarea nu ar trebui să fie un subiect de controversă, nu ar trebui să existe o dezbatere în jurul ideii dacă ne vaccinăm sau nu copilul, ci, mai degrabă, cred că ar trebui să existe o dezbatere despre cum să îmbunătățim modul în care instituțiile statului lucrează și creează condiții pentru ca rata vaccinării să crească și să atingă din nou plasa de siguranță. Aici ar trebui să fie, de fapt, miza acestei legi. Din păcate, discuția în jurul acestei legi s-a dus în cealaltă parte, s-a dus pe falsa problemă dacă ne vaccinăm sau nu copiii."

Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților - PSD

"Domnul profesor Streinu-Cercel, în calitate de medic, a susținut foarte clar obligativitatea vaccinării. Dacă obligăm sistemul, dacă obligăm medicii, este corect să folosim modelul utilizat al altor țări europene prin care vaccinarea este obligatorie".

Dr. Laszlo Attila, Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României:

Proiectele de lege esențiale pentru sănătatea românilor ar trebui să treacă rapid prin Parlament și să nu mai fie ținute "în sertar".

Traian Băsescu, fost președinte al României, președinte de onoare al Partidului Mișcarea Populară

"Mulți copii nevaccinați se îmbolnăvesc și mulți își pierd viața din cauza dezinformării și inconștienței părinților. În România, vaccinarea trebuie să devină obligatorie".

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Alianței Democraților și Liberalilor

„Consider că și România are nevoie de o lege a vaccinării, una care să pună capăt situației grave a îmbolnăvirilor din rândul celor mici. Despre această lege se vorbește de foarte mult timp, însă nimeni nu a dus la capăt proiectul legislativ. Prin această lege trebuie să instaurăm normalitatea în privința vaccinării copiilor. În acest sens, susțin proiectul pe care premierul și Guvernul îl vor propune în privința reglementării vaccinării".

Victor Ponta, președintele partidului Pro-România

Discuția despre obligativitatea vaccinării este de Secolul 19! Sănătatea copiilor este responsabilitatea părinților dar și a Statului (dacă părinții nu își exercită obligațiile)! Așa cum toți suntem de acord că un copil trebuie să meargă la scoală (indiferent de opinia părinților) sau că nu poate fi înfometat (dacă vrea mama să fie top model) sau bătut că să joace fotbal (cum vrea tata)!!! Clar, nu?.

Vass Levente, secretat al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților - UDMR

Am participat la toate dezbaterile pe Legea vaccinării, la Comisia de Sănătate a Senatului. Am fost acolo să văd care sunt problemele, care sunt nemulțumirile, s-a reușit acolo introducerea unor modificări care înlesnesc și încearcă să rezolve problemele acelora care nu cred în acest calendar obligatoriu de vaccinări. Vom continuă această muncă și la nivelul Camerei Deputaților și ne vom poziționa de partea unor vaccinuri și obligativitatea vaccinării", se arată într-un comunicat de presă al Coaliției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel