Lavanda, calmant și antiseptic: era preferata unei regine

Lavanda
Lavanda are o serie de proprietăți, printre care cele de calmare, antiseptice și, evident, de odorizare. Se crede că era preferata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Cuvântul lavandă în sine vine din latină, având aceeași rădăcină ca și cuvântul lavare care înseamnă „a spăla”. Romanii foloseau lavanda pentru proprietățile sale antiseptice și odorizante.
Ne putem imagina condițiile improprii unui spital roman de campanie, însă cu siguranță că împrăștierea lavandei uscate (metodă pe care o foloseau) a contribuit la absorbția fluidelor și a odorizat camera. Este posibil să fi oprit și răspândirea infecției. Cu siguranță a existat un beneficiu de aromoterapie. Mirosul câmpurilor de lavandă din Galia de Sud ar fi putut da o oarecare măsură de confort celor răniți.
Astăzi, lavanda poate fi folosită și pentru proprietățile sale de absorbție și odorizare. Mugurii uscați absorb de peste patru ori greutatea lor în apă, atrăgând lichide prin acțiune capilară. Mai mult, mugurii încapsulează lichidele absorbite, deoarece o coajă mai robustă înconjoară nucleul de absorbție al petalelor mai absorbant. Deci lichidul intră în mugur, este odorizat și se usucă în interiorul acestuia. Împreună cu proprietățile antiseptice ale florii, aceasta poate a fost motivul pentru care a fost atât de apreciat ca dezinfectant și deodorant timpuriu.

Lavanda ca antiseptic

Pentru tăieturi și arsuri minore, stropirea cu puțină lavandă și acoperirea cu un bandaj vor acționa ca o cataplasmă antiseptică ușoară, absorbantă și vor permite leziunii să „respire”. Puteți folosi muguri întregi sau sfărâmați-i pentru a elibera mai mult din uleiul esențial de lavandă. 
Uleiul esențial de lavandă este utilizat în mod obișnuit pentru a accelera procesul de vindecare a rănilor minore, tăieturilor, arsurilor și arsurilor solare, deoarece îmbunătățește formarea țesutului cicatricial. 
De asemenea, s-a dovedit eficient împotriva anumitor ciuperci asociate cu afecțiuni comune ale unghiilor și ale pielii. 
Lavanda este cunoscută și pentru proprietățile sale de calmare a durerii.

Cure pentru migrene

Se crede că Regina Victoria a Marii Britanii s-ar fi arătat destul de iubitoare de lavandă, consumând cantități abundente de ceai de lavandă, despre care a spus că o ajuta la migrene. De asemenea, ea a ordonat ca toate lenjeria ei să fie păstrată și parfumată cu lavandă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel