Incendiu la spital. Zeci de pacienți au fost evacuați

incendiu la spital - FOTO: Freepick@partystock
Un incendiu a avut loc la Spitalul de Copii din Timișoara. Zeci de pacienți au fost evacuați.

UPDATE:

”Astăzi, la ora 10:00, o comisie formată din reprezentați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Banat” al județului Timiș, împreună cu echipa CFL din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, s-a deplasat la Spitalul de Copii “Louis Turcanu” din Timișoara pentru a stabili cauza probabilă a evenimentului din cursul nopții.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că incidentul s-a produs în camera tehnică, situată la etajul 1 al imobilului, din cadrul compartimentului transplant medular, iar cauza probabilă a incendiului care a dus la degajări mari de fum la nivelul etajelor 1 și 2 ale spitalului, a fost defectarea pe timpul exploatării a unui aparat electric de purificare a aerului”, arată ISU Timiș.

Știrea inițială

Un incendiu a izbucnit, noaptea trecută, la Spitalul de Copii din Timișoara. 42 de copii și părinții lor au fost evacuați. Pompierii au activat planul roșu de intervenție. 

Pompierii au fost anunțați printr-un un apel la 112 că la Spitalul ''Louis Ţurcanu'' din Timişoara este o degajare de fum. La fața locului au fost trimise cinci autospeciale de stingere cu apă şi spumă ASAS, câte două autoscări S42 şi ambulanţe SMURD B, o ambulanţă SMURD tip C, două autospeciale de transport personal şi victime multiple din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Timişoara, doi ofiţeri şi 20 de subofiţeri.  

În jurul orei 1.00, copiii internaţi la Secţia de Oncologie – Hematologie, aflată la etajul 1, şi în cea de Pediatrie au fost treziţi din somn de fumul înecăcios care a inundat coridoarele şi o parte din saloane. Mamele copiilor şi personalul medical au dat alarma la numărul de urgenţă, relatează Opinia Timişoarei.

O parte dintre copiii care erau internați la Spitalul Louis Țurcanu au fost transferaţi la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Timişoara, din vecinătatea Maternităţii Bega, o alta parte în celelalte secţii ale Spitalului Louis Țurcanu, unde mai erau locuri, iar 2 copii au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, întrucât sunt şi infectaţi cu COVID.

Incendiu Spital Louis Țurcanu - FOTO: ISU Timiș

Care e starea spitalelor din România. Rafila: S-a îmbunătățit. Acum toate saloanele au grup sanitar individual, așa cum e normal în secolul 21, într-un spital din UE

Pe timpul pandemiei de COVID-19 au avut loc mai multe tragedii în spitale, evenimente care nu pot fi uitate:

- 11 noiembrie 2021 - Un incendiu a avut loc la Spitalul suport COVID Movila din Ploiești, atunci când doi pacienți au decedat 

- 1 octombrie 2021 - Un incendiu s-a produs la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Nouă persoane au murit

- 21 aprilie 2021 - Un incendiu a izbucnit la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Slatina. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum și transportate la UPU

- 21 februarie 2021 - Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul Marius Nasta, unde a fost anunțat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Ministerul Sănătății a informat că nu au fost victime

- 29 ianuarie 2021 - Un incendiu a izbucnit în jurul orei 5:00 la Institutul Matei Balș din Capitală, iar 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați, 3 persoane au fost găsite carbonizate, iar a patra a decedat după manevre de resuscitare.

Vezi și: Vocea, factorii care o influențează. Ce boli poți avea în funcție de tonalitatea glasului

Astfel, în urma acestui bilanț, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a fost întrebat care este, în acest moment, starea spitalelor din România. 

"Starea spitalelor din România s-a îmbunătățit față de ceea ce știam eu în urmă cu 10 ani. Eu am mai lucrat la Ministerul Sănătății, ca secretar de stat, în anul 2012. Eu am umblat foarte mult prin țară în această perioadă, pentru că am vrut să văd care e starea spitalelor și am fost foarte plăcut surprins să constat că acolo unde spitalele sunt în grija autorităților locale, fie că discutăm despre Consiliu Județean, fie că discutăm despre Primării, multe dintre aceste autorități care au avut perseverență, viziune, au găsit și resurse, au reușit să renoveze aceste spitale total sau parțial, cu lucrări de bună calitate. Societatea civilă a contribuit la unele dintre ele.

Sigur, și spitalele Ministerului Sănătății au beneficiat de investiții, poate în măsură mai mică, pentru că puterea financiară a Ministerului Sănătății în a reabilita spitale a fost mai mică decât puterea autorităților locale.

Dar acum, trebuie să fim realiști. Noi reabilităm de obicei clădiri vechi. Am vizitat Institutul Fundeni, acolo unde, prin contribuția unei asociații, au fost reabilitate două secții. Le-au reabilitat așa cum trebuie, însă au o problemă. Din cauza modului în care au fost construite inițial acele secții, grupurile sanitare sunt mici, nu sunt grupuri sanitare care să ofere un confort. Acum toate saloanele au grup sanitar individual, așa cum e normal să fie în secolul 21, într-un spital din Uniunea Europeană. 

Dar sunt multe clădiri vechi din țară care nu au fost încă reabilitate, care fie n-au avut interes din partea proprietarilor, fie n-au avut resurse și care necesită investiții serioase", a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel