Femeile, mai predispuse la migrene decât bărbații. Ce efect are menopauza

femeile migrene - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
Femeile sunt mai predispuse la a avea migrene decât bărbații. Ce rol joacă hormonii.

Femeile sunt mai vulnerabile în fața migrenelor decât bărbații. O migrenă este mult mai mult decât o simplă durere de cap - este o tulburare debilitantă a sistemului nervos.

Persoanele care suferă de migrene au dureri puternice, pulsatorii sau pulsative, de obicei pe o parte a capului. Durerea este adesea însoțită de greață, vărsături și sensibilitate extremă la lumină sau la sunet. Un atac poate dura ore sau zile întregi, iar pentru a ușura suferința, unele persoane petrec timp izolate în camere întunecate și liniștite.

Vezi și: Ce să nu faci niciodată dacă te trezești în toiul nopții. Lucrurile pe care trebuie să le eviți

Migrenele afectează mai mult femeile

Aproximativ 800 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de migrene; numai în SUA, aproximativ 39 de milioane, adică aproximativ 12% din populație, suferă de migrene în mod regulat. Și majoritatea acestor persoane sunt femei. Mai mult de trei ori mai multe femei decât bărbați suferă de migrene.

Pentru femeile cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, migrena este principala cauză de invaliditate în întreaga lume. Mai mult, cercetările arată că migrenele femeilor sunt mai frecvente, mai invalidante și de durată mai lungă decât cele ale bărbaților. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să apeleze la asistență medicală și la medicamente pe bază de rețetă pentru migrene. Iar femeile care au migrene tind să aibă mai multe probleme de sănătate mintală, inclusiv anxietate și depresie.

Dr. Danielle Wilhour, Assistant Professor of Neurology, University of Colorado Anschutz Medical Campus, neurolog certificat specializat în medicina cefaleelor, consideră că diferențele de gen în ceea ce privește migrenele sunt fascinante. Iar unele dintre motivele pentru care există aceste diferențe s-ar putea să vă surprindă.

Vezi și: Păianjenii, protectori ai sănătății. De ce să nu îi omori dacă îi vezi în casă. Ce înseamnă când își țes pânze

Migrenele și hormonii

Există mai mulți factori care stau la baza motivelor pentru care bărbații și femeile experimentează diferit atacurile de migrenă. Printre aceștia se numără hormonii, genetica, modul în care anumite gene sunt activate sau dezactivate - un domeniu de studiu numit epigenetică - și mediul înconjurător.

Toți acești factori joacă un rol în modelarea structurii, funcției și adaptabilității creierului în ceea ce privește migrenele. Hormonii estrogen și progesteron, prin mecanisme diferite, joacă un rol în reglarea multor funcții biologice. Aceștia afectează diverse substanțe chimice din creier și pot contribui la diferențele funcționale și structurale din anumite regiuni specifice ale creierului care sunt implicate în dezvoltarea migrenelor.

În plus, hormonii sexuali pot modifica rapid dimensiunea vaselor de sânge, ceea ce poate predispune persoanele la crize de migrenă.

În timpul copilăriei, atât băieții, cât și fetele au șanse egale de a se confrunta cu migrene. Se estimează că aproximativ 10% din toți copiii le vor avea la un moment dat. Dar atunci când fetele ajung la pubertate, probabilitatea lor de a avea migrene crește.

Acest lucru se datorează nivelurilor fluctuante de hormoni sexuali, în primul rând estrogen, asociate cu pubertatea - deși pot fi implicați și alți hormoni, inclusiv progesteronul.

Unele fete au prima lor migrenă în jurul datei primului ciclu menstrual. Dar migrenele sunt adesea cele mai frecvente și mai intense în timpul anilor de reproducere și de creștere a copiilor unei femei.

Vezi și: Arnold Schwarzenegger, mărturisiri despre lupta cu dislexia: Un dezastru. Eram lovit. Cum se manifestă boala

Femeile, afectate de migrenele menstruale

Cercetătorii estimează că între 50 și 60% dintre femeile cu migrene au migrene menstruale. Aceste migrene apar de obicei în zilele premergătoare menstruației sau în timpul menstruației propriu-zise, când scăderea nivelului de estrogen poate declanșa migrene.

Migrenele menstruale pot fi mai severe și pot dura mai mult decât migrenele din alte perioade ale lunii. O clasă de medicamente apărute în anii 1990 - triptanii - sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata migrenele; anumite triptani pot fi utilizate în mod specific pentru migrenele menstruale.

O altă categorie de medicamente, numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, s-au dovedit, de asemenea, eficiente în diminuarea disconfortului și a duratei migrenelor menstruale. La fel pot face și o varietate de metode contraceptive, care ajută prin menținerea constantă a nivelurilor hormonale, potrivit Science Alert.

Vezi și: De ce să nu mănânci castravete amar. Ce este cucurbitacina și cum te poate îmbolnăvi

Migrena cu aură

Dar femeile care au migrenă cu aură, care este un tip distinct de migrenă, ar trebui, în general, să evite utilizarea contraceptivelor hormonale care conțin estrogen. Combinația poate crește riscul de accident vascular cerebral, deoarece estrogenul poate favoriza riscul de formare a cheagurilor de sânge. 

Aura afectează aproximativ 20% dintre persoanele care au migrene. De obicei, înainte de migrenă, persoana începe cel mai frecvent să vadă pete întunecate și linii în zigzag.

Mai rar, în aproximativ 10% din cazuri, apare, de asemenea, o incapacitate de a vorbi clar sau furnicături sau slăbiciune pe o parte a corpului. Aceste simptome se acumulează încet, durează în general mai puțin de o oră înainte de a dispărea și sunt de obicei urmate de dureri de cap.

Deși aceste simptome se aseamănă cu ceea ce se întâmplă în timpul unui accident vascular cerebral, aura tinde să apară încet, pe parcursul a câteva minute - în timp ce accidentele vasculare cerebrale se produc de obicei instantaneu.

Migrene în timpul sarcinii, menopauzei

Pentru femeile care sunt însărcinate, migrenele pot fi deosebit de debilitante în timpul primului trimestru, perioadă în care sunt frecvente grețurile matinale, ceea ce îngreunează alimentația, somnul sau hidratarea. Chiar mai rău, dacă lipsește sau se sare peste oricare dintre aceste lucruri, migrenele pot fi mai probabile.

Vestea bună este că migrenele tind, în general, să se diminueze în severitate și frecvență pe parcursul sarcinii. Pentru unele femei, acestea dispar, mai ales pe măsură ce sarcina avansează. Dar apoi, pentru cele care le-au experimentat în timpul sarcinii, migrenele tind să crească după naștere.

Acest lucru se poate datora scăderii nivelului de hormoni, precum și lipsei de somn, stresului, deshidratării și altor factori de mediu legați de îngrijirea unui copil.

Atacurile de migrenă pot crește, de asemenea, în timpul perimenopauzei, faza de tranziție a femeii spre menopauză.Din nou, nivelurile fluctuante de hormoni, în special de estrogen, le declanșează, împreună cu durerea cronică, depresia și tulburările de somn care pot apărea în această perioadă.

Dar, pe măsură ce menopauza avansează, migrenele scad în general. În unele cazuri, ele dispar complet. Între timp, există tratamente care pot ajuta la diminuarea atât a frecvenței, cât și a severității migrenelor pe parcursul menopauzei, inclusiv terapia de substituție hormonală. Terapia de substituție hormonală conține hormoni feminini și este utilizată pentru a-i înlocui pe cei pe care organismul dumneavoastră îi produce mai puțin în perioada premergătoare sau după menopauză.

Vezi și: Aspirina, asociată cu hemoragia cerebrală. Sângerarea în creier, ca o bombă

Migrenele bărbaților

Frecvența și severitatea migrenelor cresc ușor în cazul bărbaților la vârsta de 20 de ani. Acestea tind să încetinească, să atingă din nou un vârf în jurul vârstei de 50 de ani, apoi să încetinească sau să se oprească cu totul. De ce se întâmplă acest lucru nu este bine înțeles, deși o combinație de factori genetici, influențe de mediu și alegeri de stil de viață pot contribui la această creștere.

Cercetătorii din domeniul medical mai au încă multe de învățat despre motivele pentru care femeile și bărbații au migrene. Eliminarea diferențelor de gen în cercetarea privind migrena nu numai că le împuternicește pe femei, ci și face să progreseze înțelegerea afecțiunii în ansamblu și creează un viitor în care migrenele sunt mai bine gestionate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel