Costul pacientului: când ceea ce pare mai scump este, de fapt, mai ieftin, în terapie

Radu Gănescu, președintele COPAC.
EXCLUSIV
Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a fost invitat la Interviurile DC Medical, unde a vorbit, printe altele, despre costurile tratamentelor unui pacient.

Invitatul în emisiune a explicat că prin tratarea unui pacient cât mai eficient, chiar dacă medicamentul mai eficient e mai scump, practic, se reduc costurile. „În momentul în care tratezi un pacient, ținta este să-l vindeci dacă se poate, iar dacă nu se poate, dacă este un bolnav cronic, atunci să-i îmbunătățesc starea de sănătate, încât acel pacient să devină util societății, familiei, să nu fie  o persoană care să depindă de ajutoare sociale sau de alții. Atunci, eu produsul ăla scump îl plătesc din bugetul sănătății, care este limitat, dar asigurările sociale, ministerul muncii plătește concediul de boală sau pensia de invaliditate. Sunt lucruri separate dar la un moment dat sunt cumulate în costul pe pacient”, a explicat el în cadrul emisiunii.

Mai departe, a arătat el, costurile pe pacient sunt mult mai mari, dacă tratamentul nu este eficient.  „Costul unui pacient nu e doar costul tratamentului și trebuie să ieșim din paradigma asta. Acel pacient are și cost de deplasare către spital, și cost de mâncare, poate trebuie să țină o anumită dietă, mai ales la hepatite, acel pacient are nevoie și de niște anailze, care, surpriză, se termină până la 3-4-5 ale lunii. Deci noi investim în tratamente de sute de mii de euro pentru pacient, când pacientul trebuie să se ducă să-și facă analizele pentru a vedea dacă tratamentul are succes, poate nu mai are bani pentru niște analize, și atunci ce facem: investim în medicamente scumpe, pe care încercăm să le aducem în România, dar nu reușim să-i punem la dispoziție niște simple analize, să vedem cât de bine merg terapiile”, a detaliat el.

Problema diagnosticării 

Despre diagnosticare, Radu Gănescu a mai spus că este foarte importantă în reducerea costurilor pe pacient. „Diagnosticarea e o mare problemă în România. Sunt foarte multe teste care ar trebui să fie rambursate de către CNAS, tocmai pentru a diagnostica anumite patologii și vrobim și de oncologie, și de boli rare, teste genetice, acolo nu s-a investitit din păcate, iar dacă nu investim în diagnosticare, automat vom avea pacienți mult mai bolnavi, diagnosticați mult mai târziu, care ajung într-o stare gravă și care va costa foarte mult, pentru că un test poate să ajungă la 2.000, 3.000 de lei. Într-adevăr, e foarte scump, dar dacă vezi care e costul complicațiilor, vei vedea că e mai ieftin”, a mai spus el, continuând că aceasta este o mentalitate care trebuie schimbată în România.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel