Coronavirus. MEDICII REZIDENȚI le cer autorităților să rezolve ACESTE NELĂMURIRI

Mirea Ioan Alexandru, Președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți. Foto: Facebook
Medicii rezidenți transmit autorităților o listă cu solicitări privind reglementările luate în cadrul pandemiei de COVID-19.

Coronavirus, rezidenți. Medicii rezidenți au adunat într-o listă publică o serie de probleme în contextul pandemiei de COVID-19. Mesajul rezidenților: 

”Problemele ridicate de medicii rezidenți cu privire la noile măsuri din cadrul pandemiei COVID-19

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) dorește să vă transmită o listă cu probleme ridicate de medicii rezidenți cu privire la noile reglementări luate în cadrul pandemiei actuale COVID-19, însoțite și de potențiale soluționări ale acestora.

1. Rezidenții ce urmează să finalizeze pregătirea în rezidențiat în următoarea perioadă și care urmau să susțină examenul de specialitate în luna martie, vor rămâne fără contract de muncă până la următoarea sesiune de examinare. Dată fiind situația incertă din acest moment, nevoia acută de personal medical calificat, soluția propusă ar fi de a prelungi contractele de muncă ale acestor medici rezidenți până la următoarea sesiune, cel mai probabil cea din noiembrie 2020 sau crearea unor contracte pe o perioadă determinată de 6 luni, conform Art. 16, Capitolul 3 din Anexa 1 a „Decretului privind instituirea stării de urgență" din 16.03.2020. Astfel, acești viitori medici specialiști vor putea profesa în continuare și sprijini sistemul medical.

2. Ce se întâmplă cu medicii rezidenți de pe alte specialități decât boli infecțioase, ATI și medicină de urgență, din spitalele care devin centre de diagnostic și tratament a COVID-19? Vor lua parte la actul terapeutic conform protocolului de tratament și analize formulat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș" din București.

3. Cu excepția medicilor rezidenți din specialitățile boli infecțioase, ATI și medicină de urgență, ce se va întâmpla cu cei care urmează în curând să termine un stagiu de pregătire? Cu excepția secțiilor și spitalelor transformate în unități de îngrijire COVID-19, rezidenții vor putea intra în următorul stagiu de pregătire, prin transmiterea online a documentelor către coordonatori și către RUNOS-ul spitalului unde doresc să își desfășoare activitatea.

4. Cum vor proceda rezidentele însărcinate? Pot solicita concediu de risc maternal chiar și într-o sarcină fiziologică (conform OUG 96/2003) de la spitalul plătitor, printr-o procedură online, pentru a nu fi supuse unor riscuri suplimentare din punct de vedere epidemiologic, solicitând, de asemenea, grăbirea procesului de acordare a acestui concediu care în prezent durează 15 zile.

5. Care este procedura în cazul rezidenților aflați în concediu de creștere al copilului? Propunem continuarea concediului indiferent de specialitatea în care rezidentul își desfășoară pregătirea.

6. Ce se întâmplă cu rezidenții altor specialități care se află acum în stagiul de boli infecțioase? Propunem continuarea stagiului în condițiile date.

7. Care este procedura de pontaj în cazul rezidenților relocați în alte spitale în funcție de necesități? Propunem ca pontajul să fie realizat de spitalul unde se va desfășura activitatea pe perioada cerută, plata fiind realizată tot de către spitalul plătitor.

8. Care este atitudinea față de medicii rezidenți care, în lipsa măsurilor de protecție adecvate, refuză expunerea în stațiile de triaj sau pe secțiile unde există pacienți suspecți sau diagnosticați cu COVID-19? Considerăm că aceștia sunt îndreptățiți să refuze participarea la activitățile de diagnosticare și combatere a COVID-19, cât și participarea la acțiunile de triaj, până când le vor fi asigurate măsurile de protecție conform standardelor stabilite la nivel național.

9. Care va fi procedura de trimitere a pontajelor, rotațiilor de stagiu sau a altor documente oficiale? Propunem transmiterea acestora exclusiv online.

10. Vor mai fi aprobate în următoarea perioadă transferuri, detașări sau schimbări de specialitate? Propunem sistarea temporară a acestor proceduri până la stabilizarea contextului epidemiologic.

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți din România (SMMR) este o organizație independentă, non-guvernamentală și apolitică, care-și dorește să devină reprezentativă pentru toți cei peste 15.000 de medici rezidenți din România, indiferent de specialitatea acestora și a centrului în care profesează, în relația cu autoritățile statului, a spitalelor în care își desfășoară activitatea și cu alte organizații de profil de la nivel național și internațional. Înființată în 2015, SMMR a apărut ca răspuns la nevoia de afiliere și de reprezentare a medicilor rezidenți, în contextul numeroaselor modificări și nereguli apărute în cadrul procesului de pregătire al acestora.

Dr. Ioan-Alexandru Mirea, președinte SMMR”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel