Trei factori de risc majori duc la...
Cel mai recent chestionar de o platformă online de educație sexuală și contraceptivă, arată că 60% dintre tinerii români au avut cel puțin un contact sexual neprotejat de la începerea vieții sexuale, deși 93% dintre ei știu că o sarcină poate apărea chiar și în urma primului contact sexual, iar 66% dintre ei se tem explicit de instalarea unei sarcini nedorite în cazul unui contact neprotejat.
Peste 15% dintre tineri au recunoscut că nu folosesc metode de contracepție, în timp ce 57% declară că folosesc prezervativul și 18% metoda retragerii, deși această metodă prezintă un risc de eșec de 26%.
Doar 9% folosesc pilulele anticoncepționale, o variantă de contracepție eficientă în 99,7% din cazuri pentru protejarea împotriva unei sarcini nedorite.
Alegerea mijloacelor de contracepție rămâne o preferință individuală, în condițiile în care 34% dintre tineri au răspuns că preferă să și-o aleagă pe cont propriu, iar 24% folosesc metoda aleasă de partener/ă, doar 10% căutând sfatul medicului pentru alegerea metodei potrivite.
Chestionarul planificaneprevazutul.ro arată că mai mult de jumătate dintre respondenți știu că pot apela la pilula de a doua zi în cazul unui accident în pat (58%), iar 53% știu că pilula de a doua zi se poate lua de mai multe ori pe an, dar numai în cazuri de urgență. Contracepția de urgență este o măsură de protecție eficientă în cazul în care altă metodă contraceptivă a dat greș, dacă este utilizată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
Studiul Planifică Neprevăzutul scoate în evidență faptul că tinerii își încep viața sexuală din ce în ce mai devreme. Mai exact, dacă vârsta medie declarată de respondenții studiului din 2018 era de peste 17 ani, acum mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj au răspuns că și-au început viața sexuală la mai puțin de 17 ani (9% dintre ei chiar înainte de 15 ani).
Chestionarul arată că mulți dintre tineri încă fac alegeri privind viața lor sexuală bazându-se pe informații eronate sau mituri, chiar dacă gradul de informare cu privire la sănătatea sexuală, crește de la an la an. Astfel, mai puțini tineri cred că:
- anticoncepționalele creează dezechilibre hormonale în organism: 33% în 2019, față de 53% în 2018
- prezervativele reduc plăcerea: 18% în 2019 față de 46% în 2018
- anticoncepționalele îngrașă: 16% în 2019 față de 29% în 2018
- dacă o femeie administrează pe termen lung anticoncepționale, aceasta va rămâne mai greu însărcinată: 16% în 2019 versus 42% în 2018.
În ceea ce privește informarea, sursele principale pe care tinerii români le folosesc în 2019 sunt site-urile (52%) care conțin informație specializată, cu sfaturi și informații oferite de medici specialiști, social media (14%) – mediul virtual în care își petrec majoritatea timpului pentru a conversa și a afla noutăți, iar în cele din urmă consultă și sfatul unui medic (13%). Prietenii și familia nu dețin un rol important în informarea tinerilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...