Condiment cu aromă delicioasă, dar cu un secret toxic: te poate UCIDE

imagine cu rol ilustrativ
Boabele de Tonka au o aromă intensă pe care bucătarii și producătorii de alimente au îmbrățișat-o cu entuziasm. Există doar o problemă - conțin o substanță chimică care ar putea, în doze suficient de mari, să te omoare.

Boabele de Tonka arată ca niște fasole neagră ridată sau ca niște stafide alungite. De fapt, boabele Tonka sunt o sămânță aromatică a unui copac uriaș din adâncul pădurii tropicale amazoniene.

Când sunt rase în deserturi sau infuzate în siropuri, ele conferă o aromă atât de transcendentă, încât tonka a fost numită cel mai delicios ingredient de care nu ai auzit niciodată.

Notele de iarbă proaspăt tăiate se amestecă cu vanilie, lemn dulce, caramel și cuișoare, completate cu magnolie - adică boabe de Tonka. 

În realitate, conțin o substanță chimică care ar putea, în doze suficient de mari, să te omoare.

„Atâta timp cât nu folosiți o cantitate mare, deoarece poate să vă ucidă, aroma este cu adevărat delicioasă.”, spune Thomas Raquel, șef de patiserie la Le Bernardin, cu stele Michelin, din New York.

Boabele de tonka conțin niveluri neobișnuit de ridicate de cumarină chimică, care se găsește în mod natural în sute de plante, inclusiv iarbă, lavandă și cireșe. Chiar dacă nu ai văzut niciodată o boabă de tonka în viața ta, există șanse mari să știi ce miros are fără să-ți dai seama.

Cumarina a fost izolată pentru prima dată din boabele de tonka în 1820 - numele provine din termenul din Caraibe pentru arborele de tonka, „coumarou” - la scurt timp după aceea, un chimist englez mai cunoscut pentru inventarea primului colorant sintetic a aflat cum să-l facă în laborator.

În anii 1940, cumarina artificială a explodat cu adevărat. Fiind unul dintre primii aditivi sintetici, a fost utilizată pe scară largă în loc de vanilie naturală, adăugată la ciocolată, dulciuri și cocktail-uri, chiar și la băuturi răcoritoare. 

Dar a existat o problemă. Studiile efectuate la câini și șobolani au arătat că este toxic, niveluri relativ scăzute cauzând daune considerabile ficatului în doar câteva săptămâni. La oi, doar  5g (aproximativ două lingurițe) sunt fatale, scrie BBC

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel