Cîmpeanu: Prezenţa personalului medical în şcoli care să testeze în cazul unei suspiciuni de infectare cu COVID-19 - deficitară

Sorin Cîmpeanu. FOTO gov.ro
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat marţi că prezenţa personalului medical în şcoli care să testeze în cazul unei suspiciuni de infectare cu COVID-19 este deficitară, testarea fiind întârziată şi de reacţia de răspuns "mai lentă" din partea DSP.

Ministurl Edicației, Sorin Cîmpeanu, spune că "testarea trebuie să fie focusată pe acei elevi care prezintă simptome specifice sau pe contacţii direcţi, colegii acelor elevi care au fost confirmaţi pozitiv, nicidecum pe testarea tuturor".

"Ca să fim bine înţeleşi. Deci susţinem testarea focusastă, acolo unde este cazul, acolo unde sunt prezente simptome sau acolo unde sunt contacţi direcţi ai unor cazuri confirmate. Nu este o obligaţie. Dar, încă o dată o spun: este important să generalizăm pe cât posibil această testare, pentru că fiecare astfel de pas, alături de vaccinare, de respectarea regulilor, creşte starea de siguranţă sanitară în şcoli, deci lasă educaţiei dreptul de a se derula în continuare cu prezenţă fizică, pentru că există o mare nevoie de prezenţă fizică în şcoli", a spus ministrul Educaţiei, la Digi 24.

El a precizat că "cei care au competenţă deplină pentru a se pronunţa au spus că aceste teste non-invazive nu sunt relevante", astfel că rămân testele antigen rapide, "care sunt considerate de unii părinţi invazive, din păcate".

"Eu personal, dacă ar fi vorba de propriul copil, aş fi foarte bucuros să aflu dacă este în regulă sau nu este în regulă, dacă prezintă simptome sau dacă a fost contact direct cu un caz confirmat, eu aş dori să se întâmple chestia asta. Probele de exudat nu se recoltează la începutul pandemiei, se recoltează de mult timp. Însă se recoltează de către personal medical calificat. Aici este problema. Este deficitară prezenţa acestor persoane în şcoli pentru a putea interveni rapid. Când (elevii - n.r.) prezintă simptome, de la cabinetul medical a venit cineva şi a prelevat probe", a spus Cîmpeanu.

Ministrul a explicat că, în situaţia în care elevul prezintă simptome de infectare cu COVID-19, acesta trebuie testat, această operaţie fiind viciată de lipsa personalului medical din şcoli.

"Sunt două variante. Elevul care are simptome este testat cu teste antigen rapide, dacă părintele sau reprezentantul legal şi-a dat acordul şi dacă există cabinet medical şcolar în care să existe şi personal medical. Sunt şcoli în care personalul medical se roteşte, nu este cinci zile din cinci zile de şcoală prezent. În acele situaţii trebuie anunţat DSP. Aici este problema: DSP nu are capacitatea să intervină rapid în timpul programului didactic, dacă este anunţat 'acum prezintă simptome'. Este o reacţie de răspuns mai lentă", a arătat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, din perspectiva Ministerului Educaţiei, doar 18% din şcolile din România au cabinete medicale şcolare, iar în acestea "medicul vine prin rotaţie: două zile într-o şcoală, două zile în altă şcoală" neexistând "o disponibilitate continuă a personalului medical". Ministrul a spus că şcolile fără cabinet medical rămân în sarcina DSP.

"Nu este deloc o falsă problemă. Este o problemă majoră. Viteza de reacţie. Nu e o acuză. Ştiu că nu e simplu să intervii foarte rapid în şcoală, atunci când ţi-a fost semnalat un posibil caz de infectare", a menţionat Cîmpeanu.

Întrebat dacă a avut o discuţie în acest sens cu Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care instituţia a transmis un mesaj clar că există oameni care pot veni în ajutorul acestor şcoli, ministrul Educaţiei a spus: "Înseamnă că putem să cerem deschiderea cu prezenţă fizică a tuturor şcolilor din România, dacă există personal sanitar pentru testare. Eu ştiu că nu e personal medical suficient. Dar personalul medical nu este în gestiunea Ministerului Educaţiei. Dacă Ministerul Sănătăţii spune că există, eu spun: foarte bine. Sunt încrezător şi bucuros că putem să cerem cât mai grabnic, poate chiar pe 4 mai, dacă trendul epidemiologic ne va permite lucrul ăsta, şi se pare că da, că vom fi pe un trend descendent până atunci, deschiderea tuturor şcolilor cu prezenţă fizică. Pentru că asta era problema. Regulile se respectă, vaccinarea merge bine, (...) rămâne doar problema testării. Şi dacă Ministerul Sănătăţii are suficient personal pentru a putea testa, înseamnă că nu mai avem nicio problemă pentru a putea solicita (...) deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică. Asta vrem", citează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel