Chirurgia robotică și laparoscopică: ce diferențe sunt între ele, explică dr. Bogdan Marțian

Poziționarea brațelor operatorii ale robotului chirurgical. Dr. Bogdan Marțian (stânga) și Dr. Eugen Mihăilă. Foto: SANADOR
EXCLUSIV
Chirurgia robotică și cea laparoscopică au o serie de diferențe, pe care dr. Bogdan Marțian, șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador, le-a explicat la Interviurile Dc Medical și DC News.

Chirurgia robotică și laparoscopică au unele elemente comune, însă există și diferențe între cele două tipuri de chirurgie minim invazivă. Dr. Bogdan Marțian, șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC Medical și Dc News care sunt diferențele între cele două topuri de intervenții chirurgicale.

„În interiorul categoriei de chirurgie minim invazivă, între laparoscopie și chirurgie robotică există niște diferențe, în sensul că imaginea este mai clară, mai bună, tridimensională și de înaltă calitate în chirurgia robotică, imaginea este mai stabilă, camera este mai stabilă, manevrată de către operatorul însuși, nu de către un ajutor, iar instrumentele sunt articulate și se pot mișca în toate direcțiile, ceea ce în laparoscopie nu este încă posibil. Asta înseamnă că gestul chirurgical în chirurgia robotică este mai precis și mai sigur decât în chirurgia laparoscopică. Lucrurile astea nu sunt foarte evidente în spațiile largi, unde și laparoscopia poate să facă operația foarte bine, dar în spațiile înguste și greu accesibile sunt mult mai clar, evidente”, a explicat medicul.

 

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel