La vârsta a doua, prevenția...
De ce este importantă știința pentru Philip Morris România (PMI)?
Trăim în epoca tehnologiei, iar știința este principalul nostru aliat. Lucrăm la dezvoltarea și evaluarea științifică a produselor fără fum de peste 20 de ani, iar pentru acest obiectiv au fost investite resurse substanțiale, 9 miliarde de dolari. Peste 980 de oameni de știință, ingineri și tehnicieni inovează zilnic și ne ajută să ne extindem portofoliul de produse fără fum. Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că ne-am asumat misiunea, atât la nivel internațional, cât și în România, de a construi un viitor fără fum.
Aceste produse nu ard tutunul, ci îl încălzesc la o temperatură foarte bine controlată, iar acest lucru face ca expunerea la factorii de risc să scadă semnificativ.
Viziunea unui viitor fără fum este în beneficiul adulților fumători, al celor din jurul lor și al întregului sistem social și medical. Noi le recomandăm cu tărie celor care nu fumează să nu se apuce. Celor care fumează le recomandăm să se lase, iar adulților care continuă să fumeze le oferim posibilitatea de a alege, în deplină cunoștință de cauză, alternative cu potențial de risc redus pentru sănătatea lor. Și aici ne referim la produsele fără fum, inclusiv produsele din tutun încălzit..
Am cercetat şi dovedit din punct de vedere științific faptul că nivelurile substanțelor toxice din fumul de țigară, cu excepția nicotinei, sunt reduse în medie cu 95% în aerosolii generați de către dispozitivele care încălzesc tutunul, produse de compania noastră. Este important să reținem că aceasta nu echivalează neapărat cu o reducere cu 95% a riscului. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri.
Înainte de a răspunde, hai să ne uităm la cifre și la informații verificate. Studiile arată că atunci când un fumător își aprinde o ţigară se ating temperaturi de până la 9000C și se formează peste 6.000 de substanţe. Din ele, experţii în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potenţialele cauze ale unor boli asociate direct fumatului - cancer bronho-pulmonar, oro-faringian, afecțiuni cardio-vasculare cronice și boli pulmonare cronice obstructive.
Așa s-a născut ideea de a dezvolta produse care să elimine arderea, precum și apariția gudronului și a fumului, cu scopul de a reduce riscurile.
Multă lume crede că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. În fapt, substanţele rezultate în urma arderii tutunului sunt cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu nicotina. Dacă vreți să aflați adevărul despre nicotină și ardere, am o recomandare: www.ardereaesteproblema.ro. Aici găsiți informații verificate, fundamentate științific, despre procesul de ardere și despre soluțiile de reducere a riscurilor pe care le avem la îndemână.
Am să pornesc pentru început de la nevoia reală de informare a fumătorilor adulți. 8 din 10 români doresc să primească informații corecte, fundamentate științific despre produsele alternative, pe care le cunosc într-o mică măsură. O spune cel mai recent sondaj publicat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru PMI.
În plus, același sondaj arată că 7 din 10 români consideră că guvernele pot ajuta la îmbunătățirea sănătății publice prin politici care încurajează fumătorii să treacă la alternative fără fum. Prin urmare, în contextul unuor dezinformări masive, avem un rol important – acela de a informa publicul larg și de a explica, ori de câte ori este nevoie, ce anume înseamnă reducerea riscurilor și alternativele fără fum.
În același timp, continuăm ce facem deja de câțiva ani de zile – le oferim politicienilor și profesioniștilor din domeniul sănătății publice dovezi științifice solide despre metodele inovatoare de reducere a riscurilor, pe care ei să le includă în strategiile de luptă contra fumatului.
Știm cu toții, o stare de sănătate precară a populației înseamnă o povară foarte mare asupra sistemului de sănătate, adică bani care acoperă cheltuieli ce ar putea fi evitate. Realitatea dură este că excesele costă.
Ne dorim ca viitoarele politici naționale care vizează îmbunătățirea sănătății populației și reducerea poverii economice asupra sistemului de sănătate să devină mult mai eficiente și adaptate la realitățile societății actuale.
La nivel individual, am putea privi fumatul ca pe un simplu obicei dăunător. La nivel colectiv, însă, este o problemă globală cu care se confruntă 1 miliard de oameni. Da, cifrele nu arată bine – avem astăzi în România 5 milioane de fumători, iar numărul lor continuă să crească. Noi credem că aceștia merită campanii bine gândite și eficiente și soluții fundamentate științific. Astăzi, aceste soluții există, dar nivelul de educație în ceea ce le privește este încă scăzut.
Ce putem face? Putem să ne inspirăm din strategiile altor societăți, precum Japonia, de exemplu. Conform ultimului raport al Institutului Japonez al Tutunului, consumul de țigări a scăzut cu 44% în 5 ani de la introducerea produselor din tutun încălzit. Este cea mai mare scădere înregistrată vreodată. În plus, cercetările PMI publicate recent, arată o scădere a spitalizărilor pentru anumite boli asociate fumatulu în Coreea de ud și Japonia,, care coincide cu o tendință susținută de adoptare a produselor din tutun încălzit în aceste țări.
În România, programele destinate luptei împotriva fumatului s-au axat până în prezent pe două direcții - promovarea unui stil de viață sănătos și combaterea începerii fumatului, precum și campanii care încurajează renunțarea la fumat. Acestea sunt fundamentale, dar ele nu au adus rezultatele dorite.
Îmi place să cred că nu suntem ca o masă cu trei picioare care stă acum doar în două dintre ele. Sunt importante programele care combat începerea fumatului, precum și pe cele care îndeamnă la renunțare, însă avem totuși 5 milioane de fumători care nu renunță. Cu ei ce facem? Abstinența totală nu este soluția. Mai degrabă optăm pentru o abordare diferențiată a produselor inovatoare existente pe piață, o soluție realistă și pragmatică, în beneficiul sănătății publice.
Am fost fumător timp de peste 20 de ani dar acum nu mai fumez. Mi-a luat câteva luni să renunț la acest obicei nesănătos, pentru că eram dependent mai degrabă de tabiet decât de nicotină. Ca fumător, trăiești într-un univers centrat în jurul fumatului: dimineața la cafea, în pauza de masă sau seara la o șuetă.
Ca să nu mai spun de fumatul în timpul unei plimbări sau când socializezi cu prietenii. Pe de altă parte, tot ca fumător, știi și conștientizezi riscurile la care te expui și totuși le accepți.
Dar în acest moment există pe piață produse care le dau posibilitatea fumătorilor să aleagă să să reducă riscurile și să facă alegerea corectă în beneficiul sănătății proprii. Pentru că reducerea riscurilor este o opțiune personală înainte de toate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...