Ce e mai nociv: fumul sau nicotina?

Ce e mai nociv fumul sau nicotina - Foto: Philip Morris International
Știinţa nu poate fi contestată, iar Philip Morris International și-a asumat misiunea de a construi un viitor fără fum în care ţigările sunt înlocuite cu alternative mai puţin dăunătoare, fundamentate știinţific.

Mihai Bundoi, Head of Scientific & Medical Affairs Philip Morris România explică pentru Q Magazine de ce compania a ales să promoveze mesajul „Lăsaţi-vă de fumat!”, oferindu-le, totuși, celor care nu renunţă la ţigări alternative mai puţin nocive.

De ce este importantă abordarea știinţifică în ce privește produsele din tutun?

Mihai Bundoi: Pentru că această nouă abordare vorbește despre reducerea efectelor nocive ale tutunului și este o abordare echilibrată, bazată pe informaţii obiective, cu șanse reale de îmbunătăţire a stării generale de sănătate.

4. -imagine fara descriere- (ce-e-mai-nociv-fumul-sau-nicotina-1_51942000.jpg)

Foto: Philip Morris International / QMagazine

Este important să înţelegem că viziunea unui viitor fără fum este în beneficiul celor care nu renunţă complet la fumat, al celor din jurul lor și, în final, al sistemului social și medical, în ansamblul său.

Noi le recomandăm cu tărie celor care nu fumează să nu se apuce. Pentru cei care o fac, standardul de aur rămâne, desigur, renunţarea la fumat și nicotină. Adulţilor care continuă să fumeze le oferim posibilitatea de a alege, în deplină cunoștinţă de cauză, alternative cu risc redus pentru sănătatea lor.

Și aici ne referim la produsele cu tutun încălzit, cum este IQOS. Aceste produse nu ard tutunul, ci îl încălzesc la o temperatură foarte bine controlată, iar acest lucru face ca expunerea la factorii de risc să scadă semnificativ.

3. -imagine fara descriere- (ce-e-mai-nociv-fumul-sau-nicotina-4_69074500.jpg)

Ce spune știinţa despre produsele fără fum?

Prin efortul conjugat al oamenilor de știinţă Philip Morris International, precum și datorită miilor de alţi angajaţi — dar și al unei investiţii în inovaţie bazată pe știinţă, care a ajuns în prezent la peste 9 miliarde USD — am dezvoltat produse fără fum care oferă satisfacţia căutată de utilizatori, dar în același timp, diminuează semnificativ riscurile la care aceștia se expun. Avem peste 980 de oameni de știinţă, ingineri și tehnicieni care inovează zilnic.

2. -imagine fara descriere- (ce-e-mai-nociv-fumul-sau-nicotina-3_45487200.jpg)

Studiile arată că atunci când tutunul dintr-o ţigară este ars se ating temperaturi de până la 900°C și se formează peste 6.000 de substanţe, dintre care experţii în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potenţialele cauze ale unor boli asociate direct fumatului – cancer bronho-pulmonar, oro-faringian, afecţiuni cardiovasculare cronice și boli pulmonare cronice obstructive. Astfel a apărut ideea de a crea produse care să elimine arderea, precum și apariţia gudronului și a fumului în scopul reducerii riscurilor. Dacă privim din punct de vedere medical, există beneficii semnificative pentru adulţii care altfel ar continua să fumeze, iar această afirmaţie este susţinută de studiile Philip Morris International.

În privinţa fumatului, la fel ca în cazul multor altor lucruri, informaţiile trunchiate şi miturile repetate s-au transformat în convingeri populare. Multă lume crede, mai mult, afirmă cu toată convingerea că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. În realitate, însă, aceasta este o afirmaţie incorectă: substanţele rezultate în urma arderii tutunului reprezintă cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu nicotina. De aceea, ori de câte ori sunt întrebat despre nicotină și ardere, am o recomandare: www.ardereaesteproblema.ro. Aici găsiţi informaţii verificate, fundamentate știinţific, despre procesul de ardere și ce soluţii de reducere a riscurilor avem la îndemână.

Ce face mai mult rău? Fumul sau nicotina?

Așa cum am subliniat, nicotina, deși nu este lipsită de riscuri și creează dependenţă, nu reprezintă principalul factor de risc asociat fumatului. Însă ea este contraindicată femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum și persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau diabet.

Niciuna dintre cele trei afecţiuni asociate fumatului – cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare – nu este cauzată de nicotină sau tutun, în sine, ci de inhalarea fumului de ţigară, fum produs prin arderea tutunului. Realitatea este, așa cum s-a spus recent și în cadrul Forumului Global despre Nicotină: oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanţelor nocive eliberate în urma arderii tutunului.

1. -imagine fara descriere- (ce-e-mai-nociv-fumul-sau-nicotina-2_07647600.jpg)

Pentru toţi aceștia există soluţii care reduc riscurile. Ca prim pas, trebuie să facem distincţia clară între tutunul în sine și arderea tutunului și să transmitem acest mesaj pe scară cât mai largă. Suntem cu toţii obișnuiţi să vedem și să auzim mesajele de avertizare referitoare la efectele nocive ale fumatului. Dar, până acum, nu ni s-a spus suficient de des și de bine documentat știinţific că partea de FUM din FUMat este responsabilă pentru majoritatea bolilor asociate fumatului.

Alternativele fundamentate știinţific care încălzesc tutunul și nu îl ard sunt de preferat în cazul celor care nu renunţă la acest obicei nesănătos de a fuma. Deși nu sunt lipsite nici acestea de riscuri, este dovedit știinţific faptul că aerosolii produși de către dispozitivele ce încălzesc tutunul, cum este IQOS, conţin cu până la 95% mai puţine substanţe și particule toxice în comparaţie cu fumul de ţigară. Este important să reţinem că aceasta nu echivalează neapărat cu o reducere cu 95% a riscului. IQOS nu este lipsit de riscuri.

Dumneavoastră sunteţi fumător?

În acest moment nu, nu mai fumez. Dar am fost fumător timp de peste 20 de ani. Am încercat să mă las de mai multe ori, ceea ce nu a fost deloc ușor. Pot să vă spun că mi-a luat câteva luni să renunţ la acest obicei nesănătos, iar în ceea ce mă privește, nu cred ca marea problemă a fost dependenţa de nicotină, cât cea de tabiet. Ca fumător, trăiești într-un univers centrat în jurul fumatului: dimineaţa la cafea, în pauza de masă sau seara la o șuetă. Ca să nu mai spun de fumatul în timpul unei plimbări sau când socializezi cu prietenii. Pe de altă parte, tot ca fumător, știi și conștientizezi riscurile la care te expui și cu toate acestea, culmea, le accepţi. Actualele produse disponibile pe piaţă dau posibilitatea fumătorilor să aleagă, să reducă riscurile și să facă alegerea corectă în beneficiul sănătăţii proprii.

Care este impactul produselor fără fum asupra stării de sănătate după tranziţia completă?

Înainte de a explica beneficiile trecerii la produse din tutun încălzit, vreau să adaug că ideal ar fi să nu fumăm.

"Dacă nu fumezi, nu te apuca. Dacă fumezi, lasă-te!"

Dacă nu renunţi, fă o schimbare. În România avem în acest moment 5 milioane de fumători, oameni care fumează în continuare, iar ei merită o soluţie pragmatică, fundamentată știinţific. Este foarte important ca fumătorii adulţi să știe că există beneficii imediate și beneficii pe termen lung.

Am să încep cu beneficiile pe care le observă imediat fumătorii – nu există fum, nu există scrum, hainele nu mai au acel miros de ţigară. În primele câteva zile (1-5) se observă o scădere a cantităţii de monoxid de carbon din sânge. Când monoxidul de carbon din fumul de ţigară este inhalat, el ajunge în sânge prin plămâni și reduce capacitatea acestuia de a transporta oxigen în tot organismul, ceea ce afectează creierul, inima și mușchii. Acest lucru poate forţa inima să lucreze din greu pentru a pompa suficient oxigen în toate părţile corpului, ceea ce poate contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Alternativele fără fum care nu ard tutunul pot reduce semnificativ cantitatea de monoxid de carbon și alte substanţe nocive în comparaţie cu ţigările. Pe termen lung, după folosirea exclusivă a produselor fără fum, în cazul nostru IQOS, pentru minimum 3 luni, observăm îmbunătăţiri semnificative. Studiile clinice au arătat că, după 3 luni de la trecerea completă la IQOS, este posibil să tușești mai puţin decât dacă ai fuma în continuare. După 6 luni de utilizare exclusivă, respiri mai bine decât dacă ai fuma în continuare, iar trecerea completă la IQOS este mai bună pentru plămânii tăi decât continuarea fumatului.

Având în vedere natura produselor PMI, în ce măsură puteţi contribui la politicile de sănătate publică?

Dacă gândim lucrurile la nivel macro, putem să ne dăm seama că o stare de sănătate precară a populaţiei înseamnă o povară foarte mare asupra sistemului de sănătate, adică bani care acoperă cheltuieli ce ar putea fi evitate. Costul economic al exceselor este unul semnificativ. Prin urmare, la Philip Morris România, continuăm să aducem dovezi știinţifice solide, în baza cărora politicienii și profesioniștii din domeniul sănătăţii publice să poată include în strategiile de luptă contra fumatului și aceste metode inovatoare de reducere a riscurilor. Această decizie poate face ca viitoarele politici naţionale care vizează îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei și reducerea poverii economice asupra sistemului de sănătate să devină mult mai eficiente și adaptate la realităţile societăţii actuale.

Nu mă surprinde că 7 din 10 români consideră că guvernele pot ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii publice prin politici care încurajează fumătorii să treacă la alternative fără fum, așa cum arată cel mai recent sondaj publicat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru PMI. Mai mult, 8 din 10 români doresc să primească informaţii corecte, fundamentate știinţific despre produsele alternative.

În România avem 5 milioane de fumători și suntem una dintre puţinele ţări din UE în care prevalenţa fumatului este în creștere. Cum explicaţi această situaţie? Ce putem face pentru a inversa acest trend?

Aveţi dreptate, cifrele nu arată prea bine. În România, numărul fumătorilor a crescut în ultimii ani, iar astăzi, da, avem 5 milioane de fumători. Noi credem că aceștia merită campanii cu adevărat eficiente, programe mai bine gândite decât până acum și soluţii fundamentate știinţific. Astăzi, aceste soluţii există, dar lucrurile nu sunt încă bine cunoscute și înţelese de fumătorii români.

Ce putem face? Putem să luăm exemplul altor societăţi. Vă dau exemplul Japoniei, o ţară care poate servi drept model pentru noi toţi. Datele despre vânzări în Japonia arată că prezenţa pe piaţă a produselor din tutun încălzit a avut un impact pozitiv asupra scăderii prevalenţei fumatului.

"Adoptarea produselor din tutun încălzit în Japonia a fost însoţită de scăderi puternice ale vânzărilor de ţigări: – 44% în 5 ani, cea mai mare scădere înregistrată vreodată, conform celui mai recent raport al Institutului Japonez al Tutunului".

În plus, cercetările PMI, publicate recent, arată o scădere a spitalizărilor pentru anumite boli asociate fumatului, care coincide cu o tendinţă susţinută de adoptare a produselor din tutun încălzit.

La noi, programele destinate luptei împotriva fumatului s-au concentrat până acum pe două direcţii. Promovarea unui stil de viaţă sănătos și combaterea începerii fumatului, precum și campanii destinate să promoveze renunţarea la fumat. Dar ele nu au adus rezultatele scontate. Îmi place să cred că nu suntem ca o masă cu trei picioare care stă acum doar în două dintre ele. Pe de o parte, apreciez toate campaniile care susţin că este important să nu te apuci de fumat, apreciez eforturile pentru a-i îndepărta pe fumătorii adulţi de acest obicei nesănătos, dar mă întreb ce se întâmplă cu cei 5 milioane de fumători care nu renunţă.

Cu ei ce facem? De aceea, în loc să mizăm pe cartea ideală a abstinenţei totale, o abordare diferenţiată a produselor inovatoare existente pe piaţă este nu doar utilă, ci, mai ales, în beneficiul sănătăţii publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel