Un simplu ecograf abdominal îți poate...
Analizele de laborator ale buchetelor de flori din Franţa au relevat "contaminarea masivă" cu "pesticide, dintre care unele sunt interzise în Europa", conform unui studiu publicat vineri, de Valentine's Day, de o revistă specializată în drepturile consumatorilor, transmite AFP, citează Agerpres.
Referindu-se la "punerea în pericol" a persoanelor care manipulează aceste flori, cumpărători dar mai ales profesionişti din domeniu, revista UFC Que Choisir a solicitat într-un comunicat luarea de "măsuri imediate pentru protejarea sănătăţii publice şi a mediului".
Flori - Foto: Freepik
Revista a testat în laborator 15 buchete de flori (trandafiri, gerbere şi crizanteme, achiziţionate la începutul lunii ianuarie din magazine, supermarketuri şi online). "100% dintre flori sunt contaminate", cu "până la 46 de reziduuri diferite de pesticide pe un singur buchet", potrivit publicaţiei.
Aceste substanţe "includ substanţe cancerigene dovedite şi perturbatori endocrini care ameninţă în mod direct sănătatea celor care le manipulează zilnic", a adăugat revista.
"Până în prezent, nu există nicio reglementare care să limiteze prezenţa reziduurilor de pesticide în florile tăiate, 80% dintre acestea fiind importate din ţări care încă mai autorizează utilizarea de substanţe foarte toxice".
Impactul acestor produse asupra consumatorilor rămâne necunoscut, a adăugat UFC Que Choisir, însă o evaluare este în curs de desfăşurare.
În Franţa, Agenţia naţională pentru siguranţa alimentară, a mediului şi a muncii (ANSES) a primit, la începutul lunii decembrie, misiunea de evaluare a riscurilor expunerii la pesticide şi reziduuri de pesticide a lucrătorilor din sectorul horticol al plantelor ornamentale (flori tăiate şi în ghivece) şi a copiilor acestora, a declarat instituţia în ianuarie pentru AFP. Un anunţ făcut după decesul unei fetiţe, în urma leucemiei, legat de expunerea în timpul sarcinii a mamei sale, care lucra ca florar.
În prezent, circa 85% din florile tăiate comercializate în Franţa sunt importate (cel mai adesea prin Ţările de Jos), inclusiv "o proporţie deloc neglijabilă cultivate în afara Europei" cu potenţial de a fi fost "tratate cu pesticide care nu sunt autorizate în Uniunea Europeană", după cum a explicat pentru AFP Henri Bastos, director ştiinţific în materie de sănătate şi muncă la ANSES.
UFC Que Choisir solicită "o reglementare strictă a dozelor maxime de reziduuri de pesticide în florile tăiate", "interzicerea importului de flori tratate cu pesticide interzise în Europa", cu o "intensificare a controalelor" din partea autorităţilor sanitare şi vamale, "obligaţia de etichetare" a originii florilor şi tratamentelor şi extinderea cercetărilor ANSES pentru a include riscurile ce privesc consumatorii.
Organizaţia a sfătuit populaţia să aleagă florile bio şi să opteze pentru flori locale şi de sezon, o alegere care reduce, de asemenea, impactul asupra mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un simplu ecograf abdominal îți poate...
Această plantă aduce bogăție și...
Medicul Mihai Dobra ne-a vorbit...
Dacă ai oricare dintre aceste...
Trucul inedit care previne aburirea...
Greșeala enormă pe care ai făcut-o...
Terapia care vindecă cel mai agresiv...