Bronșita cronică: cauze, simptome și tratament

bronsita cronică FOTO: Pexels @anna shvets
Bronșita cronică: care sunt principalele manifestări și factori de risc?

Bronșita cronică se caracterizează prin inflamația mucoasei bronșice și este o patologie cu evoluție de lungă durată.

Cauze

Bronșita este cauzată de o serie de virusuri și bacterii, dar factorii favorizanți au un rol decisiv. Fumatul activ și pasiv este cel mai important factor în menținerea bronșitei cronice. Aerul poluat, alcoolul, obezitatea și predispunerea genetică au și ele o contribuție considerabilă în apariția bronșitei cronice.

Simptome

Principalul simptom al bronșitei cronice este tusea persistentă, care durează săptămâni sau chiar luni. De multe ori, aceasta cauzează disconfort și nu lasă bolnavul să doarmă. Alte simptome ale bronșitei cronice sunt:

-spută vâscoasă, chiar purulentă;

-durere în zona toracică;

-stare de oboseală;

-febră, deși odată cu evoluția bolii aceasta dispare;

-respirația zgomotoasă și dispnee (dificultăți în respirație).

Persoanele care suferă de bronșită cronică pot avea și alte patologii respiratorii asociate, precum: tuberculoză, emfizem pulmonar sau fibroză pulmonară.

Tratament

Dacă aveți tuse persistentă sau prezentați simptomele de mai sus este necesar să vă adresați medicului specialist, care va stabili un  protocol de tratament.

Tratamentul bronșitei cronice poate fi o provocare din cauza evoluției de lungă durată a bolii. De obicei, medicul specialist prescrie antibiotice, substanțe care opresc dezvoltarea bacteriană. Pentru ameliorarea simptomelor se folosesc substanțe mucolitice, care scad vâscozitatea secrețiilor și expectorante pentru oprirea secrețiilor.

Bronhodilatatoarele, în special teofilina, sunt folosite în tratamentul bronșitei cronice deoarece relaxează căile respiratorii și ușurează respirația. 

Corticoterapia este un tip de tratament la care se recurge atunci când bolnavul nu răspunde la tratamentele uzuale. Cu toate acestea, efectele adverse pe care le prezintă corticosteroizii necesită vigilență în folosirea acestor substanțe.

Renunțarea la fumat, scăderea în greutate, odihna suficientă și consumul crescut de lichide sunt factori de bază în tratamentul bronșitei cronice.

Vezi și: DAFINUL și beneficiile pentru sănătate. SISTEMUL digestiv și cel respirator, printre cele ajutate de acesta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel