Beneficiile rozmarinului: efecte nebănuite asupra memoriei sau circulației sanguine

Rozmarin Foto: pixabay.com
Cei mai mulți dintre noi știm că rozmarinul se folosește atunci când gătim carnea de porc sau de miel. Dar rozmarinul este o plantă foarte versatilă, cu multe alte întrebuințări.

Uleiul esențial de rozmarin este obținut din arbustul de rozmarin (Rosmarinus officinalis) , care este veșnic verde și se caracterizează prin frunzele asemănătoare acului și parfumul lemnos. În timp ce acești arbuști pot fi originari din Marea Mediterană - Tunisia, Maroc și Franța - pot fi găsiți în creștere în Marea Britanie, Mexic, America și nordul Africii .

Ca și în cazul majorității uleiurilor esențiale, uleiul de rozmarin este extras din frunzele și florile galbene ale arbuștilor de rozmarin, utilizând un proces cunoscut pe scară largă sub denumirea de distilare cu abur.

Uleiul esențial de rozmarin are o istorie lungă și bogată. În cele mai vechi timpuri, se credea că ajuta la îmbunătățirea memoriei, iar în Grecia Antică, coroanele de rozmarin erau purtate de către cărturari pentru a încuraja memoria și a ajuta gândirea.

La grecii antici se ardea rozmarinul uscat ca ofrandă către zei, iar egiptenii i-au cinstit pe cei dragi plasând pe sicriele lor crengi de rozmarin, ca simbol al amintirii. În secolul al XVI-lea, rozmarinul a fost folosit ca tămâie sau balsam pentru a elimina bacteriile dăunătoare. De mii de ani este folosit în medicina populară pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei, la digestie și la ameliorarea durerilor.

Uleiul de rozmarin poate fi folosit în multe feluri: masat pe piele, diluat în apa din cadă pentru baie, în difuzor pentru odorizarea încăperilor. Poate fi, de asemenea, amestecat cu ulei de jojoba si este foarte util pe tălpile picioarelor.

Beneficiile uleiului de rozmarin

Uleiul de rozmarin are proprietăți antioxidante și calmante. Ca urmare, există o mulțime de avantaje în utilizarea acestuia, inclusiv aceste patru:

Favorizează creșterea părului - utilizarea uleiului de rozmarin pentru susținerea creșterii părului este ceva care a fost cercetat pe scară largă. Studiile au constatat că poate trata alopecia androgenetică, reducând, în același timp, mâncărimea scalpului.

Susține concentrarea - se crede că uleiul de rozmarin contribuie la îmbunătățirea nivelului de gândire, concentrare și memorie datorită faptului că ajută la prevenirea descompunerii substanței chimice a creierului, acetilcolina.

Susține circulația sângelui - se crede că uleiul de rozmarin atunci când este masat poate crea o senzație de căldură care poate ajuta la susținerea unei circulații sănătoase.

Îmbunătățește starea de spirit – într-un studiu mic realizat pe 35 de persoane s-a demonstrat că atunci când au aplicat ulei de rozmarin diluat pe pielea lor s-au simțit mai energice și vesele la 20 de minute după aceea.

Cum să îl utilizați în siguranță

Faceți întotdeauna un test de patch-uri pentru a vă asigura că nu vă irită pielea și întotdeauna diluați-l cu un ulei purtător înainte de a-l pune pe piele. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile producătorului cu privire la modul de utilizare.

Interesant despre rozmarin / ulei de rozmarin

Rozmarinul își primește numele de la sintagma latină, „Rocă de mare”, deoarece este originară din stâncile marine ale Mediteranei. Numele este, de asemenea, reprezentativ pentru proprietățile sale rezistente la secetă.

Uleiul de rozmarin este legat de busuioc, lavandă, salvie și mirt, deoarece arbustul din care provine face parte din familia mentelor, din care și celelalte plante sunt membre.

Rozmarinul miroase asemănător cu menta, dar cu un ton lemnos și balsamic.

Există peste 150 de tipuri diferite de rozmarin. Variația uleiului esențial de rozmarin depinde de locația sa geografică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel