Apa minerală îngrașă? Adevărul te va surprinde TOTAL

Toată lumea este conștientă de pericolele consumului de sucuri cu mult zahăr, însă cum rămâne cu apa minerală? 

Unii oameni susțin că apa carbogazoasă facilitează pierderea de calciu din oase, cauzează cariile dentare și sindromul intestinului iritabil (IBS) și îngrașă. Care este adevărul?

Apa minerală cauzează pierderea calciului din oase

Răspunsul e nu! Un studiu din 2006, implicând 2.500 de persoane, și-a propus să determine ce efecte are consumul de cola și alte băuturi carbogazoase asupra densității minerale osoase.

În timp ce cercetătorii au descoperit că băuturile Cola-cola au fost asociate cu o densitate minerală osoasă scăzută la femei, alte băuturi carbogazoase nu păreau să aibă același efect. Acest lucru se datorează faptului că băuturile cola au fosfor, ceea ce poate crește pierderea de calciu din organism prin rinichi.

Apa carbogazoasă cauzează cariile dentare

Atâta timp cât este apă simplă carbogazoasă, fără acid citric sau zahăr adăugat, atunci răspunsul este nu.

Dacă optezi pentru sucuri acidulate, factorii de risc cresc. Un raport din 2009 afirmă că acizii și zaharurile din aceste băuturi au potențial acidogen și cariogen și pot provoca eroziunea smalțului.

Există o concepție greșită că dioxidul de carbon gazos, dizolvat în apă carbogazoasă sub formă de acid carbonic, este foarte acid și poate deteriora dinții. 

Apa minerală îngrașă

Deși apa simplă carbogazoasă este o alegere mai bună decât băuturile zaharoase, cum ar fi sucul sau ceaiul dulce, un mic studiu din 2017 a arătat că apa gazoasă simplă a crescut un hormon al foamei, numit grelină, la bărbați, potrivit Healthline

În esență, atunci când nivelurile de grelină sunt ridicate, vei simți mai multă foame și probabil că vei mânca mai mult, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest rezultat pe o scară mai largă și la femei.

De asemenea, este important să reții că nu toată apa carbogazoasă este creată la fel. Apa carbogazoasă simplă este alcătuită doar din apă, plus aer, dar există și apă minerală cu potențatori de aromă, sodiu, acizi naturali și artificiali, arome, îndulcitori și alți aditivi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel