9 evenimente mari în lumea medicală, 27 februarie. Noua Zeelandă, decizie istorică. Ce este proiectul de lege "copilul nenăscut"

Foto: Freepik @rawpixel.com
Ce se întâmplă azi, la nivel mondial, în domeniul sănătății.

1. Noua Zeelandă se pregătește să elimine prima interdicție mondială privind tutunul

Potrivit Guvernului din Noua Zeelandă, o lege care interzice vânzarea de tutun pentru generațiile viitoare se va abroga prima la nivel mondial, chiar dacă cercetătorii și militanții au avertizat asupra riscului ca oamenii să moară din această cauză.

Pregătite să intre în vigoare începând cu luna iulie, cele mai stricte norme anti-tutun din lume ar fi interzis vânzările către persoanele născute după 1 ianuarie 2009, ar fi redus conținutul de nicotină din produsele din tutun afumat și ar fi redus cu peste 90% numărul comercianților cu amănuntul de tutun.

2. BioMarin Pharma primește o citație din partea DOJ privind programele de testare sponsorizate pentru două terapii

BioMarin Pharmaceutical a primit o citație din partea Departamentului de Justiție al SUA, care solicită informații despre programele de testare sponsorizate ale companiei legate de două tratamente, a declarat luni producătorul de terapii într-un document depus la dosar. Acțiunile firmei au scăzut cu 1,65%, la 89,74 dolari.

3. Gripa aviară ajunge pentru prima dată în Antarctica continentală, potrivit oamenilor de știință

Un tip mortal de gripă aviară a fost confirmat pentru prima dată pe continentul Antarcticii, având un risc potențial pentru uriașele colonii de pinguini din regiunea sudică.

"Această descoperire demonstrează pentru prima dată că virusul gripei aviare înalt patogene a ajuns în Antarctica, în ciuda distanței și a barierelor naturale care o separă de alte continente", a declarat duminică Consiliul Superior pentru Investigații Științifice (CSIC) din Spania, notează Reuters.

4. DEA trimite o scrisoare companiilor de comerț electronic cu privire la mașinile ilegale de fabricat pastile

Administrația americană pentru combaterea drogurilor a trimis luni o scrisoare companiilor de comerț electronic cu privire la presele de pastile care sunt folosite pentru a produce pastile de fentanil. DEA a descoperit că presele de pastile, pumnii și alte substanțe care pot fi folosite pentru a fabrica pastile false care conțin fentanil sunt oferite spre vânzare pe diverse platforme.

5. Bridion de la Merck se confruntă cu amenințarea generică din partea producătorului de medicamente Hikma

Merck a primit o scrisoare prin care se anunță că unitatea americană Hikma Pharmaceuticals a solicitat de la FDA din SUA o aprobare înainte de expirarea brevetului pentru a vinde o versiune generică a injecției sale Bridion, a anunțat luni producătorul de medicamente în documentele depuse. Merck a precizat că, pe 5 februarie, a primit scrisoarea în temeiul legii Hatch-Waxman, prin care o companie poate solicita aprobarea FDA pentru a comercializa un imitator înainte de expirarea brevetelor legate de medicamentul de marcă.

6. Asistentele din Coreea de Sud vor lucra mai mult din cauza grevei medicilor

Asistentele medicale sud-coreene au primit protecție legală pentru a efectua unele proceduri medicale efectuate în mod normal de medici, a declarat marți ministrul sănătății, în timp ce autoritățile încearcă să ușureze povara asupra personalului spitalicesc cauzată de o retragere a medicilor stagiari.

Asistentele medicale s-au plâns de riscul legal și de volumul de muncă mai mare cu care se confruntă după ce medicii stagiari au renunțat la locul de muncă săptămâna trecută pentru a protesta împotriva unui plan guvernamental de a crește numărul de admiteri la școlile de medicină pentru a rezolva problema lipsei de medici.

7. Ce înseamnă decizia din Alabama pentru pacienții cu embrioni congelați: povestea unei femei

Trei dintre embrionii creați de Kristia Rumbley la o clinică au devenit gemenii ei în vârstă de 7 ani și fiul ei de 2 ani, în timp ce alți trei au stat în congelatoare la Universitatea Alabama din Birmingham timp de opt ani, în cazul în care ea și soțul ei decid să mai aibă un copil.

După ce Curtea Supremă din Alabama a decis, la 16 februarie, că embrionii sunt copii, lăsând neclar modul legal de stocare, transport și utilizare a acestora, Rumbley, în vârstă de 44 de ani, caută consiliere juridică și medicală pentru a-și trimite ultimii doi embrioni în afara statului cât mai curând posibil. Roche evaluează opțiunile pentru medicamentul său pentru boli pulmonare.

Producătorul elvețian de medicamente Roche a declarat luni că evaluează opțiunile pentru medicamentul său pentru boli pulmonare Esbriet, care a înregistrat o scădere a vânzărilor din cauza concurenței din partea versiunilor mai ieftine copiate. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat, într-un răspuns trimis prin e-mail către Reuters, că demersul face "parte din procesul normal de revizuire a portofoliului (său) de produse consacrate", adăugând că va dura câteva luni până la luarea unei decizii finale.

8. Deputații din Florida pun pe pauză proiectul de lege privind "copilul nenăscut" în urma hotărârii din Alabama

Parlamentarii din Florida au întrerupt eforturile de a adopta un proiect de lege care ar fi oferit protecție unui "copil nenăscut", dar care ar fi putut afecta clinicile de fertilizare in vitro (FIV) din stat, așa cum s-a întâmplat luna aceasta în Alabama, a relatat luni Washington Post. Senatorul statului Florida, Erin Grall, a declarat pentru Post că "deși am lucrat cu sârguință pentru a răspunde întrebărilor și preocupărilor, înțeleg că mai este încă de lucru" la proiectul său de lege. Nu este clar dacă proiectul de lege va fi reluat în această sesiune legislativă, care se încheie peste două săptămâni.

9. Noua Zeelandă va închide autoritatea sanitară autohtonă pe fondul protestelor

Autoritatea de Sănătate Maori din Noua Zeelandă va fi închisă până la 20 iunie, a declarat marți ministrul sănătății, în timp ce guvernul de centru-dreapta dă înapoi politicile indigene ale guvernelor anterioare. Autoritatea de Sănătate Maori, sau Te Aka Whai Ora, a fost înființată în 2022 pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate ale maoriilor, care sunt în urmă față de restul populației. Maori reprezintă 17% din populația țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel