7 lucruri pe care le poți face, dacă ai rozmarin în casă

Rozmarin
Datorită aromei sale deosebite, rozmarinul este una dintre cele mai utilizate plante aromatice la gătit. Tocănițe, grătare, ceaiuri de plante...acest condiment se pretează la mai multe preparate și ne aduce ca bonus o multitudine de virtuți de care ar trebui profitat mai des. De la părul alb la țânțari, descoperă șapte lucruri ușoare de făcut, dacă ai rozmarin în casă.

Folosit de milenii pentru beneficiile sale terapeutice, rozmarinul este un condiment cu utilizări surprinzătoare. Antibacterian și antioxidant, poate fi cultivat cu ușurință în ghivece sau în grădina de legume, pentru a-l avea întotdeauna la îndemână.

Iată ce poți face cu rozmarinul:

 

1. Curăță părul gras

 

Rozmarinul are proprietăți de reglare a sebumului din păr. În plus, are o acțiune antiinflamatoare și astringentă care curăță pielea capului pentru o podoabă capilară mai mătăsoasă.

Pentru a beneficia de virtuțile rozmarinului, scufundă 300 g de rozmarin proaspăt în 500 ml de apă clocotită. Lasă-l să fiarbă la foc mic timp de 15 până la 20 de minute, apoi dă-l de pe foc și adaugă 2 linguri de oțet de mere. Lasă-l să se răcească câteva minute și aplică apa de rozmarin pe părul tău, de la rădăcini până la vârfuri. Masează cu mișcări circulare și lasă să acționeze 20 de minute înainte de clătire.

2. Acoperă firele albe de păr

 

Rozmarinul este unul dintre remediile naturale care luptă împotriva părului alb. Utilizat în mod frecvent, rozmarinul poate acoperi firele albe de păr. 

Pentru a profita de proprietățile sale colorante, toarnă 15 picături de ulei esențial de rozmarin în sticla de șampon și aplică-l ca de obicei. 

3. Alungă țânțarii

 

Datorită mirosului său puternic, rozmarinul alungă insectele din cameră. Poți să așezi câteva crenguțe de rozmarin pe marginea ferestrelor sau îți poți prepara propriul odorizant natural anti-țânțari.

Pentru a face acest lucru, pune câteva frunze de rozmarin uscate sau câteva crenguțe de rozmarin proaspăt în apă clocotită timp de 15 până la 20 de minute. Odată ce lichidul s-a răcit, filtrează-l și toarnă-l într-o sticlă cu pulverizator. Ecologic și 100% natural, acest remediu poate fi pulverizat pe piele și are avantajul că nu conține substanțe chimice!

4. Parfumează mâncarea

 

Pentru a-ți îmbogăți felurile de mâncare și a le da mai multă savoare, de ce să nu încerci să pregătești niște sare cu rozmarin? Acest condiment este ideal pentru a spori gustul rețetelor preferate.

Cum trebuie să procedezi: amestecă 5 până la 6 crenguțe de rozmarin proaspăt cu 500 de grame de sare într-un castron mare. Apoi toarnă acest amestec pe o foaie de copt și gătește timp de 30 de minute, la o temperatură de 50 de grade Celsius. Odată ce amestecul s-a răcit, depozitează sarea aromată într-un borcan de sticlă cu capac.

5. Luptă împotriva mirosurilor de transpirație 

 

Una dintre virtuțile mai puțin cunoscute ale acestei plante este capacitatea sa de a neutraliza mirosurile neplăcute.

Pentru a lupta împotriva mirosurilor neplăcute asociate cu transpirația, pune câteva crenguțe de rozmarin într-un lighean umplut cu apă călduță. Scufundă hainele în el și lasă-le să se înmoaie timp de 20 de minute. Le poți pune apoi în mașina de spălat, pentru program de spălare normal.

6. Insecticid natural

 

Aruncă doar câteva crenguțe de rozmarin în dulap, pentru a ține la distanță moliile. De asemenea, poți pune frunze de rozmarin uscate într-o săculeț mic de bumbac și așază-l în cămară.

7. Vindecă rănile

 

Datorită proprietăților sale antiseptice, rozmarinul poate fi foarte util în accelerarea regenerării pielii și prevenirea infecțiilor.

Fierbe o mână de rozmarin într-un litru de apă clocotită. Odată ce lichidul s-a răcit, strecoară-l și aplică pe rană, folosind o dischetă de bumbac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel