Stresul, o altă cauză a oboselii. Efect DEVASTATOR în organism

Oboseala este un simptom primar care poate rezulta din stresul cronic și ca răspuns disfuncțional la stres al sistemului.

Stresul cronic sau sever este o cauză foarte obișnuită de oboseală. Stresul este o amenințare reală sau interpretată care are ca rezultat răspunsuri fizice și comportamentale care sunt concepute pentru a ajuta organismul să se adapteze. Situațiile care sunt noi, imprevizibile sau par amenințătoare sau incontrolabile activează sistemele de răspuns la stres ale corpului, care sunt controlate de creier, sistemul nervos și glandele ad-renale. Scopul acestor răspunsuri este de a mobiliza energia necesară corpului dvs. pentru a se adapta cerințelor unei situații stresante, notează University Health News.

Bun pe termen scurt, devastator pe termen lung

Pe termen scurt, stresul poate fi pozitiv, deoarece te poate ajuta să crești, să înveți și să te adaptezi. Pe termen lung, însă, când stresul devine cronic, incontrolabil, imprevizibil și greu de făcut față, începe să afecteze sănătatea.

Factorii de stres pot fi fizici, chimici și emoționali. Pot fi reali sau există doar în mintea ta. Sursele de stres acut sunt de obicei destul de evidente, dar este esențial pentru dvs. să identificați și să combateți sursele de stres cronic pentru a vă depăși oboseala. Există multe forme de stres cronic. Stresul mental și emoțional sunt cele mai evidente, însă tulburările de somn, dereglarea zahărului din sânge, stresul oxidativ și inflamația cronică sunt toate formele de stres cronic.

Sarcina generală de stres este alcătuită din mai mulți factori, inclusiv predispozițiile genetice; istorie recentă și îndepărtată (în special traume, abuzuri sau evenimente majore de viață); comportamente de a face față; obiceiuri și stil de viață; și expunerea la toxinele de mediu.

Când corpul tău este bombardat de declanșări repetate și stres prelungit, bunăstarea generală plătește prețul. Sistemele de răspuns la stres pot deveni lente, ineficiente sau prelungite sau pot să nu pornească sau să se oprească corect. La rândul său, acest lucru taxează sistemele nervoase, hormonale, imune, metabolice și cardiovasculare ale corpului, provocând oboseală printre alte probleme fizice și psihologice.

Oboseala este unul dintre simptomele primare care pot rezulta din stresul cronic și un sistem de răspuns la stres disfuncțional. Dacă sunteți puternic stresați, studiile arată că aveți mai multe șanse să suferiți nu numai de oboseală mai mare, dar și de somnolență în timpul zilei, de calitatea slabă a somnului și de scăderea duratei somnului. De asemenea, aveți un risc mai mare de apnee în somn.

Aveți vreuna din următoarele categorii? 

- Stres legat de muncă
- Stresul cauzat de supra-angajament
- Lipsa de sprijin social
- Cereri/pretenții prea mari
- Lipsa de control, la slujbă
- Lipsa recompenselor

Fiecare dintre acestea este dovedit, prin studii clinice, că epuizează resursele energetice ale organismului și provocă oboseală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel